Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT besök från ca 50 länder varje månad

Christer Pettersson död

 
(Leopold Report 040929) Christer Pettersson, 57, avled i dag på Karolinska sjukhuset i Stockholm på grund av en svår skallskada. Pettersson dömdes som skyldig till mordet på Olof Palme i tingsrätten - men friades i hovrätten. Jakten på Palmes mördare drevs in absurdum när det gäller Pettersson. Av Palmeutredningen - och av kvällspressen.
Christer Pettersson erkände en gång att han mördat Olof Palme - men tog tilbaka erkännandet när det avslöjats att han fått betalt för att erkänna.
Kriminolog Leif G W Persson, som följt Palmeutredningen med god insyn säger:
-Jag tror inte Pettersson mördade Palme. Han hade inget motiv och vittnesuppgifter visar att han inte kan ha varit på mordplatsen.
Chefsåklagare Agneta Blidberg säger: -Vi fortsätter utredningen utan någon förändring.

Alla som vill få fram en förklaring till varför Olof Palme mördades hoppas nu att Christer Peterssons död inte påverkar den fortsatta utredningen. Det vore inte bara en katastrof utan en skandal i svensk kriminalhistoria.
Pettersson friades i hovrätten, han hade inget motiv, han var inte ens på mordplatsen om man ska tro tio av tolv vittnen. Och det ska man. Ändå har Palmeutredningen jagat Pettersson på ett enda underkänt vittnesmål - Lisbet Palmes - och därigenom försummat flera andra viktiga spår. Inte minst de internationella.
Det är vår förhoppning att Christer Petterssons död har det goda med sig att han stryks ur mordutredningen - och att denna fortsätter med helt annan inriktning.
Anders Leopold

Christer Pettersson erkände mordet- igen
i en tidning som bedrar sina läsare

 (Leopold Report 040930) I dag var det tusentals läsare som föll för Expressens löpsedel: Christer Pettersson erkände att han mördat Olof Palme innan han dog.
De som inte läste allt och inte förstod lever nu i tron att mordet på Olof Palme är uppklarat.
De som läste och trodde sig förstå fick samma uppfattning:
Det var alltså Christer Pettersson!

Denna löpsedel och de två artiklar som tidningen köpt av "Christer Petterssons vän sedan tio år", Gert Fylking, - sannolikt en struntsumma jämfört med det man fick in på de lösnummer som såldes - var kulmen på det bedrägeri en kvällstidning kan begå mot sina läsare för att rädda upplagan..Om det funnits någon sanning i detta, någon dokumentation, hade det varit en världssensation.

Så låt oss se några exempel på mediala reaktioner denna dag inför den slutliga lösning på Palmemordet:
Rapport 17.00: Toppar med ryska nyheter, bomber i Bagdad och som tredje nyhet vår kommande alkoholpolitik. (Var är världssensationen?) Inte ett ord.
Aftonbladet på nätet kl. 19.00: Toppar med Knutby-målet. Som tredje nyhet om Christer Petersson: "Jag vill tala med Mårten Palme och be Lisbet om ursäkt". På fråga från reportern om han då tänkte erkänna svarade han: "Nej, nej kanske tyckte hon att jag var för oborstad, rent av oförskämd mot henne under rättegången.
Expressen 19.00: Toppar med Knutby. Längre ner sammanfattning av materialet om världsnyheten Petterssons erkännande. (Så tror man tydligen inte helt på sin egen nyhet).
TV4 Nyheterna 19.00: Toppar med gripandet av Christer Petersson och hans skallskada som ledde till döden. Klar antydan om polisvåld och utredning på gång. Inte ett ord om att han erkänt mordet på Olof Palme.
Rapport 19.30: Nyheter om socialbidragen, Vioxx och Växthusgaser. Inte ett ord om denna jättenyhet att Olof Palmes mördare erkänt.
Aktuellt 21.00: USA-Ryssland i miljösamarbete, Margot Wallström utfrågad, varning för VIOXX, socialbidrag kan halveras, restriktiv alkoholpolitik, Israel godkänner militär offensiv, attentat i Bagdad, presidentvalet i USA… ekonomi och väder. Inte ett ord om Christer Pettersson.

Varför återger jag detta så tydligt? Jo, därför att jag vill visa att det faktiskt finns journalister med omdöme och kunskap. Därför blev inte Expressens scoop deras nyhetshändelse.
De litar inte på Expressen källa, helt enkelt. De litar inte på Expressen. De vill inte bedra sina tittare eller läsare.

Och nu bakgrunden:
2001 skrev Expressens förre chefredaktör Olle Wästberg:
"Den stora nyheten i Sverige på sistone har ju varit Christer Petterssons erkännande av att det var han som mördade Olof Palme. Petterssons vän Gert Fylking skrev ner vad Pettersson berättat. Expressen åkte ut med Fylkings berättelse till Pettersson som skrev under och samtidigt fick 2000 kr i tipspengar. (Någon dag senare tog Pettersson tillbaka. Han hade erkänt för att det kunde ge "lite stålar".)
Det är bara att konstatera att det blivit billigare. När jag var på Expressen för 6-7 år sedan ringde Pettersson två gånger och var beredd att erkänna. Den ena gången för 30.000 kr, den andra för 25.000 kr."

Gert Fylking och kompisen och programledaren i TV3 Robert Aschberg har gjort det mesta för att få Pettersson att erkänna - samtidigt som de bedyrat sin vänskap till honom.
Man mördar ju inte landets statsminister utan starkt motiv - och det har inte vid något tillfälle - inte ens under rättegången i tingsrätten - kunnat läggas fram när det gäller Pettersson..
Men när Fylking och Aschberg köpte in Pettersson till TV3 var det deras uppgift att skapa ett motiv.

Försåtligt, nästan aggressivt, försökte Aschberg tala om för Pettersson att han mördade statsministern för att hämnas den s k Bombmannen, Lars Tingström.
-Du hade ett förhållande till honom… du var fäst vid honom, försökte Fylking.
-Nä du! fräste Pettersson. Jag var inte ett jävla dugg fäst vid honom.
När han sedan sa rakt ut att han skrivit under erkännandet "därför att det kanske ger lite stålar" var denna osmakliga TV-rättegång sänkt.
Det kom naturligtvis inte som en överraskning att Christer Pettersson fått betalt för att skriva under (2 000 kronor överlämnads av Expressen och Gert Fylking.)
Men här fick vi nu en bild av vad det egentligen handlade om.
Fylking reagerade givetvis på Pettersson uttalande:
-För mig förefaller det otroligt att Christer Pettersson skulle erkänna mordet på Olof Palme för de futtiga pengar det handlade om.
Pettersson aggressivt:
-Har jag erkänt mordet?
Fylking:- Ja, genom att skriva under meningen att "visst fan var det jag som sköt".
Pettersson tveksamt: -Ja, i så fall. Men vad vet du om ekonomi? 30 spänn kanske är mycket pengar för mig.

Om detta sa advokat Leif Silbersky till Aftonbladet då han följde Christer Petterssons show i TV3.
-Återigen ser vi att Petterssons motiv är pengar. Han visar som han gjort tidigare att detta är ett spel.
-Det är ett osmakligt jippo. Jag tror vi nu sett slutet på Palmeutredningen.

Silbersky tyckte den drygt timslånga direktsändningen med Robert Aschberg och Gert Fylking i två av de tre huvudrollerna var en bisarr TV-show.
-En missbrukare med psykiska besvär i penningnöd hängs ut till allmän beskådan som en häst på cirkus.
Han säger att han uppfattar det här som slutet på Palmeutredningen. Han har svårt att se att Pettersson nu kan bli åtalad.
-Det här är juridiskt sett ett stort steg tillbaka.

I slutet av programmet sa Aschberg:
-Hur kommer det sig att du laborerar så mycket med de här grejerna?
Han syftade på Petterssons halvkvädna svar.
Pettersson ilsknade till: -Laborerar? Ni vill ju ha det så!
Silberskys kommentar till Aftonbladet:
-Pettersson visar att han förstått precis hur han ska bära sig åt. Han ger journalisterna vad dom vill ha.
Man kan tillägga: och vad de har betalt för.

I dagens två artiklar i Expressen, lanserade som slutet på Palmemordet, ges Gert Fylking fritt fält för sin berättelse. Det ställer redaktionsledningen i skamvrån.
Förra gången kunde Pettersson ta tillbaka sitt erkännande och avslöja att han fått betalt
Nu är han borta. Han kan inte bemöta Fylkings "detaljerade beskrivning av hur han skulle ha rymt från mordplatsen efter ha skjutit Olof Palme."
Hade Pettersson varit i livet hade Fylking fått ett slag på käften.
Det finns igen dokumentation, bara Fylkings svammel byggd på en flyktteori som han surrat om i minst tio år. Han säger att han har känt Pettersson så länge, och skulle skriva hans livs story.

Jag hoppas att de som läser Expressens senaste artiklar och inte är journalister och inte kan de manipulativa knepen ställer sig frågorna: Var finns dokumentationen? Inte får väl en journalist berätta vad fan som helst utan någon dokumentation? Vaerför har han inte ett enda citat från den man som erkänt att han mördats Sveriges statsminister?

Nej, det är precis vad han inte har. Det är därför Expressens redaktionsledning ska in i skamvrån. Hur kan man lita rakt upp och ner på denne gycklare som tidigare faktiskt drog skam över tidningens trovärdighet när han försökte få Pettersson att erkänna året 2001?

Inte på ett enda ställe har Fylking något direktcitat från Pettersson om att han skjutit Palme eller hur han flytt från mordplatsen. Allt är Fylkings egen berättelse. Och - jag medger det motvilligt - någonstans har Fylking haft en spärr som sagt att han inte kan ljuga Pettersson-citat rakt ut i luften. Och tänk er, han har känt Pettersson i tio år, han har gjort TV-intervjuer, han skulle skriva Petterssons live story i bokform. Men han har inte ett enda bandat citat. Vadå journalist?

För er som inte läst Expressen i dag - och jag hoppas att ni blir färre trots att jag var reporter på denna tidning i 20 år och inbillar mig att vi då hade ett växande berättigande - avslöjar jag som 35-årig kvällstidningsjournalist den manipulativa förstasidestexten:

CHRISTER PETTERSSON ERKÄNDE INNAN HAN DOG. - BERÄTTELSEN OM PALMEMORDET ORD FÖR ORD

Expressen har här lurat läsaren att tro att hans bekännelse kom stunden före sin död -och då hade den verkligen haft trovärdighet. "Det vill jag läsa om!"
Den var några år gammal.
Men sedan går redaktionen ifrån sina vanor - därför att man tvivlar på sitt eget material:
BERÄTTELSEN OM PALMEMORDET ORD FÖR ORD
Tvetydigheten är nästan monumental. Som läsare är jag övertygad om att det är Petterssons egna ord det handlar om. Bekännelsen. Och det är ju avsikten.