Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT besök från ca 50 länder varje månad

27


Chiles förre president och det chilenska folkets bödel
har tystats och ännu en dörr till en möjlig lösning
av mordet på Olof Palme har stängts
Augusto Pinochet dog, 91 år gammal, på söndagen 061210. Han drabbades av en hjärtinfarkt förra helgen. Läkarnas rapport efter operationen var positiv. En mycket märklig omständighet kring dödsfallet är att läkarna som opererat Pinochet bara en kort stund före hans död gått ut med en bulletin om att han var på bättringsvägen. De beskrev hans tillstånd som "tillfredsställande" och sade att han andades bättre och tränade sina muskler.

Augusto Pinochet stod under åtal för mord och kidnappning. Två blodbesudlade generaler från Chilejunten, Manuel Contreras och Pedro Espinoza, sitter fängslade i Santiago de Chile och hade som huvudvittnen vid en rättegång krossat exdiktatorn. Dessutom skulle den chilensk-amerikanske CIA-agenten Michael Townley - en av de först utpekade tänkbara gärningsmännen i Palmemordet, bl a av Lisbet Palme - utgöra det verkliga hotet mot Pinochet. Han skulle vittna mot juntaledaren om dennes ledarskap inom den sydamerikanskt baserade fascist- och mordorganisationen Operation Condor - vars högste ledare hette Augusto Pinochet.

Anklagelserna i åtalet mot Pinochet är just hans ledande roll i Operation Condor, en hemlig sammansvärjning på 70-talet mellan de sydamerikanska militärjuntorna i Bolivia, Brasilien, Chile, Paraguay och Uruguay. Men Operation Condors blodiga klor nådde långt utanför den sydamerikanska kontinenten.
På en av de dödslistor som 1976 upprättades i tortyrcentret Villa Grimaldi i Santiago och godkändes av Pinochet - som så småningom hittades och skickades till UD i Stockholm - var Olof Palme den ende utländske medborgaren. Flera högt uppsatta chilenska fackföreningsmän och politiska ledare mördades under Pedro Espinozas ledning med bl a Michael Townley som skarprättare.

Dessa skurkar ville ha sin frihet och var därför domaren Juan Guzman Tapias trumfkort mot Pinochet vid, som han hoppades, en rättegång som skulle vända på många stenar.
Redan när åtalet mot Pinochet kom hävdade jag att det var min övertygelse att han aldrig skulle ställas inför domstol. En rättegång som skulle ge offentlighet åt de hänsynslösa, blodbesudlade gärningar Operation Condor begått - inte bara i Sydamerika utan över hela världen - skulle bli en katastrof för många politiska ledare.
Uppgiften att Pinochet var på bättringsvägen när han dog finns ingen anledning att betvivla. Det gör mig helt övertygad om att detta var det läge man väntat på för att tysta honom på "legal" väg.
Läs här nedan om bakgrunden till varför jag anser att Augusto Pinochet var en av de ansvariga bakom mordet på Olof Palme. Det som kunde ha kommit fram vid en rättegång tog han nu med sig i graven.
Anders Leopold

Chilensk motståndsledare i exklusiv intervju för Leopold Report:
Chiles diktator Pinochet gav order

om att Olof Palme skulle tystas

(Leopold Report uppdaterad 061210) Chiles exdiktator Augusto Pinochet (som dog 061210 under märkliga omständigheter) gav order om att Olof Palme skulle mördas.
Det sade en av ledarna för Chiles motståndsrörelse, Gian Pietro Riva, i en intervju exklusivt för Leopold Report 2004.
-Ordern gavs redan 1976 men då förlorade Palme valet och hans röst i världen hade inte samma slagkraft.
-1982 återkom han som statsminister och fortsatte sin kritik mot Pinochet och juntan. Då var Chile inblandat i vapenaffärer med både Iran och Irak tillsammans med USA. Här deltog också den svenska vapentillverkaren Bofors i den illegala verksamheten.
-Pinochet hatade Palme och såg honom som ett av de främsta hoten mot en chilensk normalisering i världen. Dessutom kände arméledningen till att den svenska regeringen under Palme omöjliggjort en del vapenleveranser.

Riva lever fortfarande i exil. Han har en dödsdom hängande över sig.
Han var instruktör i den chilenska arméns bergstrupper och som infiltratör för befrielseorganisationen MIR deltog han i det planerade chilenska upproret.
1981 flydde han från Chile och organiserade utifrån vapenförsörjning till de chilenska motståndsgrupper som byggdes upp i södra Chile.

Gian Pietro Riva är ett fingerat namn som under detta namn försåg den svenska Palmegruppen med information i en tjugosidig promemoria som är hemligstämplad men som Pietro tillställt Leopold Report.


Slutet på den chilenske motståndsledaren Gian Pietro Rivas 20-sidiga PM till Palmegruppen och Ulf Karlsson 10 december 1988 om bakgrunden till hans och motståndsrörelsen MIR:s påstående att exdiktatorn Augusto Pinochet gav order om att Olof Palme skulle tystas.
Dokumentet är givetvis hemligstämplat.

 

 

 

-När Pinochet arresterades i England tog jag kontakt med både åklagare Garzon och minister Straw och förklarade att ett av skälen till att man inte skulle släppa Pinochet var att han var direkt ansvarig för mordet på FN:s fredsmäklare i kriget Iran-Irak, Sveriges premiärminister Olof Palme.
-Här uppstod en mycket spänd situation. Straw släppte Pinochet sannolikt på order från USA. USA tillåter inte att Pinochet ställs inför rätta då han skulle tvingas att erkänna en hel del fakta om Chilekuppen, hur mycket pengar som var i omlopp, varifrån de kom och även erkänna uppgifter om Operation Condors världsomfattande organisation i jakten på kommunister.

-En av de som verkligen ställde upp i Chile direkt efter kuppen var Sveriges ambassadör Edelstam. Han räddade många människor undan tortyr och död.
-I medierna var Olof Palme den som förde talan. Hans uttalanden i radio och TV inför hela världen tog Pinochet mycket hårt.

-Många politiker kritiserade händelserna i Chile; Willy Brandt, Felipe Gonzalez, Olof Palme - men det var ingen som så rakt upp i ansiktet på Pinochet sade sanningen som Olof Palme gjorde.

-Från juntans första tid och under ambassadör Edelstams tid i Chile var Palme hatad och det beslutades att han skulle elimineras så fort som möjligt. Vid den här tidpunkten var inte Palme premiärminister så därför kanske uppdraget sköts framåt. Men när han återkom vid valet 1982 och fortsatte att attackera Chilejuntan beslutades det om hans likvidation. Folket i organisationen Operation Condor kan inte ha haft stora svårigheter att organisera attentatet.
De diplomatiska förbindelserna med Chile var 1986 minst sagt frusna. I Stockholm fanns en chargés dáffairs, Julio Reitmüller.

Riva:
- Men där fanns också två
av de farligaste generalerna under Pinochet, sannolikt under falsk identitet. De hette Carlos Forestier och Washington Carrasco. De skulle inte drömma om att negligera order från Pinchet och Contreras .I kombination med stora problem av industriell och finansiell natur avgjordes saken: Mr Palme var nu ett allvarligt hinder för Chiles utveckling och försök att skapa anseende i världen därför var hans tid ute.

-Vid den här tiden pågick en stor vapenaffär i Andalucia, Spanien, med både privata och militära chilenare, spanjorer, amerikaner och representanter för Norinco i Österrike…. kanske också Bofors i Sverige. Hela affären gick i stöpet sannolikt därför att Palmes regering ingripit i Sverige. En av ledarna fick stora problem med polisen, han hade bott fyra år i exil i Stockholm innan han flyttade till Spanien. Fram till dess hade Stockholm också varit en central för vapen- och droghandel under chilensk och amerikansk ledning. Det är ofattbart att detta inte avslöjades.

-Jag skrev till Hans Holmér och Ulf Karlsson den 10 december 1988 - ett 20 sidor långt PM - och rekommenderade dem att ta kontakt med FBI för att få mer information. Jag erbjöd mig också att komma till Stockholm tillsammans med två vänner i samma politiska motståndsgrupp för att hjälpa till.

-Som du kan se gav jag Ulf Karlsson en hel del att börja arbeta med. Jag vet inte om de tog kontakt med de människor som jag namngav som viktiga källor. Om dom gjorde det så gjorde de också en dåligt jobb eller också blev de missledda av amerikanerna. Om de hade agerat snabbt och bestämt vilket ju är nödvändigt i sådana här sammanhang hade flera av de här kriminella figurerna arresterats mycket tidigare.

Här finns inga bevis, det ska sägas med en gång. Men här finns kunskap och information som tillsammans med vad som tidigare är känt höjer sannolikhetsnivån till i det närmaste bevisföring. Och här finns vittnesmål med hög trovärdighet.

Den 21 juni 1976 fastställdes i den chilenska tortyrcentralen Villa Grimaldi i Santiago en s k dödslista. Mötet anfördes av den fruktade hemliga polisens chef Manuel Contreras Sepúlveda - Pinocehts närmaste man och, enligt Riva, vid den tiden till galenskap dyrkande sin ledare. Nu i fängelse sedan flera år och ett av huvudvittnena mot Pinochet vid en kommande rättegång.

Den 1 februari 1977 hördes i Geneve den under flera år fängslade och torterade MIR-ledaren Victor Toro Ramirez av United Nations Working Group of Human Rights in Chile.
Ramirez vittnade:

Mötet diskuterade den framtida planeringen av verksamheten. Bland många som skulle elimineras var Andres Pascal Allende, generalsekreterare i MIR, Carlos Altamirano, generalsekreterare i socialistpartiet, Eduardo Frei, expresident i Chile och Olof Palme, nu expremiärminister i Sverige.
Mötet utvärderade mordet på general Carlos Prats och mordförsöket på den chilenske försvarsministern i exil, Bernardo Leighton, och hans hustru i Rom. Planerna för ett attentat mot Allendes ambassadör i USA,Orlando Letelier i Washington, fastställdes.

General Prats mördades i Buenos Aires, Letelier spängdes i luften i Washington, Leighton och hans hustru Anita utsattes för mordförsök i Rom och invalidiserades och Olof Palme sköts i hörnet Sveavägen - Tunnelgatan i Stockholm.

Per Hammarskjöld på svenska ambassaden i Santiago kom på omvägar över Ramirez vittnesmål och skrev om detta "strängt förtroligt" till UD och polisledningen i Stockholm. Den svenska pressen fick nyheten och skrev om hotet och visade bilder på Townley.
Här kan du läsa hela UD-brevet

Direkt efter mordet på Olof Palme uppgav Lisbet Palme att hon på Västerlånggatan inte långt från deras bostad sett två män vid flera tillfällen. En av dem liknade den man hon sett på ett foto under namnet Michael Townley.

Om detta säger Gian Pietro Riva till mig:
-Jag känner Ramirez och det han säger är givetvis sanningen. Samtliga mord har klarats upp utom mordet på Olof Palme. Mannen bakom dessa attentat var Michael Townley, som jag träffat vid ett flertal tillfällen innan denne vidriga skurk avslöjades.
-Det var FBI-agenterna Carter Cornick, Larry Wack och Robert W. Scherrer som gjorde ett fantastiskt arbete och till slut fångade in Townley.
-Men Townley var inte bara en av Dinas mest beryktade professionella mördare utan också både utbildad och verksam inom den amerikanska underrättelstjänsten CIA. Formellt dömdes han till sex års fängelse för mordet på Letelier men eftersom han var en av Pinochets närmaste män, även han som en svansviftande hund, ansågs han så värdefull för framtida utredningar att han blev ett s k protected witness, skyddat vittne inför framtiden och fick inte bara en mängd fördelar och rättigheter utan också ny identiet.
Michael Townley blir nu också sannolikt ett av huvudvittnena mot Pinochet om man får honom utlämnad till Chile från USA.
Riva:
-Det är en stor uppgift vi har att få denne "skyddade" man över till Chile. Det kommer att öppna många dörrar. Det kan i så fall också bli ett gyllene tillfälle för att finna lösningen på mordet på er svenske premiärminster.

Inför FBI:s förhörschef Scherrer avslöjade Townley att han fått uppdraget av Pinochet att eliminera Olof Palme. Samma år som Letelier sprängdes i luften och Leighton - en nära vän till Olof Palme - och hans hustru Anita utsattes för mordförsök i Rom, 1976, ( läs: en kopia på attentatet i Stockholm) gjorde Townley ett försök att komma åt Palme vid den Internationella Socialistinternationalens möte i Madrid. Han uppgav att han inte kom i rätt läge.

Gian Pietro Riva:
-Townley hade ett uppdrag. Denne hänsynslöse man, trogen Pionochet som en hund, var hela tiden redo att fullfölja sina uppdrag. Jag träffade Townley vid ett flertal tillfällen hemma i mitt hus. Han uppgav att han arbetade för Ford Motors i Chile. Han var intresserad av att köpa min motorbåt som jag hade till försäljning. Någon affär blev det inte och kanske var han där bara för att spionera på mig. Han verkade vänlig och välutbildad men senare såg jag ondskefulla drag hos honom. Efter våra möten fick jag via våra kontakter veta att han var en av Dinas professionella mördare och att han haft specialuppdrag i Vietnam. Det var då dags för mig att dra mig undan.

-Jag har förstått av uppgifter på Leopold Report att den svenska spaningsledningen avskrivit Townley eftersom han stod under FBI:s övervakning och enligt deras uppgifter fanns i USA när Palme mördades. Det ska man bara glömma. Townley hade varit fri i fem år innan uppdraget att eliminera Olof Palme åter aktualiserades. Han var CIA.s man och FBI hade sannolikt inte en chans att hindra denna rävaktiga figur att röra sig var han ville i världen.

-Mordet på Olof Palme är i mina ögon en Townley-operation. Den andra skurken som nämns på Leopold Report, som tänkbar gärningsman, är RT. Han var sannolikt enligt exilchilenarna i Stockholm - eller också var det Townley ynder RT:s identitet. Eller också båda två - vilket kanske är troligast. De här männen, Dinas torpeder, bytte pass och identiteter med varandra och jag förstår att svenska Säpo avskrivit alltsammas genom att blanda ihop RT och Townley. (Läs: Prona i Stockholm)

-Det finns en felaktig uppgift på Leopold Report att RT sköt Allendes blivande överbefälhavare general René Schneider två dagar efter att Allende av kongressen utsetts som president med Schneider som överbefälhavare för att hålla styr på militären. Den 22 oktober 1970. Det är riktigt att RT var ansvarig och jagades under flera år innan han deltog i kuppen 1973, men han var inte en person som avlivade folk. Det hade han inte nerver till. Jag kände även honom.

-Mannen som sköt general Schneider var Josi Jaime Melgosa Garay. Fortfande i fängelse. En polisagent som anslutit sig till Patria Y Libertad, den välkända fascistorganisationen mot kommunismen där RT var en av ledarna. Han arrangerade attentatet och hade anskaffat vapen som de fått från armén och CIA i Santiago.
-Vittnen har sett RT resa till Stockholm. Jag tror att både han och Townley var där. Och det är absolut troligaste i mina ögon är att Townley sköt Olof Palme.

Riva berättar att RT, som här på Leopold Report fått en roll som sannolik gärningsman (nya uppgifter ger oss rätt att ta ett steg framåt eller bakåt) tillhörde Patria y Libertad så visst var han inblandad. Hans uppgift var bl a att anskaffa vapen för olika grupper som genomgick militär träning.

Riva:
-Jag känner hans syster
och en halvbroder som också är med i PyL. RT hade en stor möbelfabrik utanför Santiago varifrån han opererade efter kuppen. Han tjänade grova pengar då han fick uppdraget att möblera alla lokaler och bostäder åt diktatorns vänner. Men på en del sätt var han också kritisk mot regimen - som svärson kunde han våga vara det. Men han var inte en man som direkt avlossade ett vapen mot en annan människa.

Gian Pietro Riva har svårt att tro att det blir någon rättegång mot Pinochet.
-Han är för farlig för USA. CIA genomförde kuppen mot Allende men det finns oerhört mycket som inte är känt om USA:s agerande i samband med kuppen och åren efter denna. Det vill man inte ha fram därför kommer nog Pinochet att tystas.

Den chilenske domaren Juan Guzman Tapia åtalade Pinochet för mord och kidnappning som genomförts av den världsomfattande fascistorganisationen Opertion Condor i dess jakt på kommunister. Även hans närmaste man Manuel Contreras, som avtjänat flera års fängelse och i november fick ytterligare femton års fängelse för mord, ska åtalas på nytt.

Generalerna Manuel Contreras och Pedro Espinoza, även han fängslad sedan många år för mord - verksam i Pretoria, Sydafrika, vid tiden för mordet på Olof Palme, chef för Dinas internationella mordverksamhet och kanske en av organisatörerna (Sydafrikaspåret) - har hela tiden lagt skulden på CIA. De är beredda att lägga all skuld på sin så avgudade chef med den där klassiska bortförklaringen som vi hört skurkar använda sig av långt tillbaka i vår historia: Vi lydde bara order.
Nyligen sa Contreras i en intervju:
-Vi gjorde det smutsiga jobbet åt Pinochet. Nu har han lämnat oss i sticket. Utan oss hade det aldrig gått att kväsa den marxistiska gerillan MIR på fyra år. Vi lade grunden till lugnet och välståndet som Chile åtnjutit sedan dess.

Det är ord som ger en tydlig bild av dessa psykopater. Och ger en kväljningar.