Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT besökare från ca 50 länder varje månad


27 år
En appell till 20 amerikanska tidningar:

********........

Den livstidsdömde polismannen Underwood är oskyldig till mordet på svensken som misstänkts för mordet på FN:s fredsmäklare och Sveriges statsminister Olof Palme
(060127)

English version

Till chefredaktören!
Mitt namn är Anders Leopold, en av de reportrar i Sverige som fortfarande undersöker mordet på FN:s fredsmäklare och Sveriges statsminister Olof Palme. Mordet utfördes på kvällen den 28 februari 1986 på en gata i centrala Stockholm - för snart exakt för 20 år sedan.

33-årige svenske medborgaren Viktor Gunnarsson anhölls för mordet som misstänkt gärningsman men släpptes under mycket märkliga omständigheter. Han flyttade från Sverige till USA, Salisbury, North Carolina, efter frisläppandet. Den 7 januari 1994 hittades han mördad i ett skogsparti i Watauga County, North Carolina.

Under mordutredningen riktades misstankarna mot en f d polisman i Salisbury, L.C. Underwood. Han dömdes senare för mordet till livstids fängelse plus 40 år. Han har nu i drygt tio år kämpat för rättvisa från sin cell i Marion, North Carolina. Efter att under ett års tid haft tillgång till förundersökning och domstolsprotokoll är det min fullständiga övertygelse att Underwood är oskyldig till mordet på Gunnarsson.

Det är en juridisk skandal att han dömts för kidnappning och mord till livstids fängelse plus 40 år när till och med åklagarsidans expertvittne fastslår att det inte finns några bevis för att Underwood känt Gunnarsson och än mindre träffat honom.

Mordutredningen, ledd av the North Carolina State Bureau of Investigation, Rowan County Sheriff´s office och Watauga County Sheriff´s office, var så slarvigt skött att bevis för Underwoods oskuld totalt ignorerades. Efter att ha gått igenom fakta och bevis i utredningen har jag kommit till slutsatsen att någon ansvarig i ren desperation för att få Underwood dömd för mordet planterat ut bevis som blev direkt avgörande för den fällande domen : 17 hårstrån från offret som påstods upptäckta på bagageluckans matta i den bil som Underwood påstods ha transporterat offret i till den blivande mordplatsen. Det är exakt samma antal hårstrån, 17, som återfanns på mordplatsen under offrets huvud - och som sedan aldrig presenterades under rättegången.

Hårstråna var det enda tekniska beviset som kopplade Underwood till mordet. De upptäcktes av agent John Bendura, the North Carolina State Bureau of Investigation Laboratory, två år efter det mattan plockats bort ur Underwoods bil och tagits om hand av utredarna. Bendura uppgav i sitt vittnesmål att han undersökt mattan drygt sex gånger. Under de 22 månader han förfogat över den och inte funnit ett enda hårstrå. Hårstråna hittades när undersökningen av mattan avslutats och den skulle läggas i en bevispåse för att skickas tillbaka till mordutredarna.

Just när jag skriver detta får jag information från Salisbury att näst högste chefen på Sheriff´s office i Salisbury, Paula Townsend - ansvarig för utredningen av mordet på Gunnarsson - fått sparken. Personal på kontoret bekräftar per telefon för mig att hon inte längre är kvar i Salisbury. Ingen vill lämna någon uppgift om omständigheterna kring hennes avsked. Med hänvisning till de informationer jag fått från trovärdig källa ställer jag följande frågor till sheriff Mark Shook: Ni ville få henne åtalad för att ha placerat ut falska bevis under utredningen av ett narkotikamord men distriktsåklagaren ansåg att det inte fanns tillräckliga bevis, t ex något ögonvittne, för att åtala henne. Är detta korrekt? Han kunde ha sagt nej om mina informationer var felaktiga - men han föredrog att inte göra någon kommentar.
Detta är oerhört viktigt för er att undersöka vidare då ju Underwood anklagar polisutredarna - under Townsends ledning - för att ha planterat ut avgörande bevis.

Jag bifogar fakta om de 17 hårstråna i Underwoods mål och en del andra detaljer från utredningen av mordet på Gunnarsson som jag anser är skandalöst illa skött och, enligt min uppfattning, lett till att en oskyldig man dömts till livstids fängelse. Kanske det grövsta är att man inte fullföljde utredningen kring en person som vid flera tillfällen erkände att han tillsammans med en kamrat - rumskamrat till Gunnarsson - mördat svensken. De försvann från Salisbury kort före rättegångeni juni 1997 och har sedan dess inte påträffats.

Jag har under 33 år varit journalist på två av Sverige största kvällstidningar, Aftonbladet och Expressen. Jag försäkrar er att detta är en toppstory för varje nyhetsbyrå eller tidning i USA som är fri att undersöka och publicera material som berör myndighetsmissbruk, framförallt polisiära övergrepp.

Jag har undersökt det här fallet av två orsaker. För det första för att få fram fakta till allmänheten vilket kan leda till att en oskyldig man får tillbaka friheten. För det andra därför att jag numera efter 20 år med tillgång till en för andra medier hemligstämplad Gunnarsson-utredning och initierade tips till Leopold Report (ej tills vidare publicerade av specialla orsaker) är övertygad om att mordet på Viktor Gunnarsson i Salisbury, North Carolina, den 4 december 1993 kan kopplas till mordet på Olof Palme. I det mord som fortfarande är ett trauma för svenska folket var Gunnarsson antingen gärningsman eller också involverad i planeringen och genomförandet av attentatet. Den 28 februari 2006 är det 20 år sedan Palme mördades.

Det här fallet har också engagerat NCCAI, North Carolina Center for Actual Innocence på Duke University School for law i Durham, North Carolina. Den organisationen tog upp fallet i januari 2004. Underwood har nu också överklagat livstidsdomen i den federala högsta domstolen.

Så, jag bifogar alltså ett kort sammandrag av det material jag haft tillgång till och hoppas att någon av era reportrar med utgångspunkt från detta får till uppdrag att undersöka fallet och tar kontakt med LC Underwood och NCCAI. Jag står också till förfogande med fakta från min undersökning om Viktor Gunnarsson och Palmemordet.

Vänligen underrätta mig om att Ni tagit del av mitt brev och vilka åtgärder ni tänker vidta.
Anders Leopold

Mr Underwood´s mailing address is:

L.C. Underwood # 0525542
c/o Marion Correctional Institution
P.O. Box 2405
Marion, North Carolina 28352-2405

Mr Underwoods e-mail address:

vickielynch@scs-service.com

The e-mail address of the NCCAI is:
innocence_center@law-duke.edu
(obs! the line innocence_center)

My e-mail address is
leopoldreport@telia.com

s

Om åklagarens enda tekniska bevis:
hårstråna som fick Underwood dömd till livstid

Den 7 januari 1994 hittades den delvis förmultnade och nakna kroppen av en man i ett skogsparti i Watauga County, North Carolina. Han hade skjutits med två skott i huvudet. En uppenbar avrättning. Offret identifierades som den svenske medborgaren Viktor Gunnarsson.
Enligt åklagaren vid den kommande rättegången hade Gunnarsson kidnappats i sitt hem i Salisbury den 4 december 1993 kort efter det han återvänt hem efter att ha tillbringat en kväll tillsammans med Kay Weden. Hon var L.C. Underwoods exfästmö. Det var åklagarens teori att Underwood kidnappat och senare mördat Gunnarsson därför att denne börjat sällskapa med Kay Weden.

Vid en undersökning av Underwoods två bilar vid dennes bostad tog SBI-agent John Bendura hand om mattan i bagageluckan till Underwoods Chevrolet Monte Carlo 1979. Han tog också prover från båda bilarna och från Underwoods bostad.
När Bendura återvände till SBI-laboratoriet med mattan, som inte var mer än två centimeter tjock, gjorde han först bara en visuell kontroll av denna. Senare undersökte han den metodiskt med hjälp av tape utan att finna några hårstrån. Bendura vittnade om i rättegången att han från den 2 februari 1994 till 8 oktober 1995 upprepade sin undersökning av mattan enligt Pristina-laboratoriets testregler minst sex gånger utan att hitta några hårstrån.

Bendura vittnade i rättegången att han den 8 oktober 1995 avslutat sina undersökning av mattan från bagageluckan i Underwoods Monte Carlo. Han höll på att placera den i en bevispåse när han av en händelse såg hårstrån på mattan. När han tittade närmare fann han hårstrån som han plockade bort med en pincett. 17 stycken. Han vittnade om att han tyckte att det var mycket märkligt att plötsligt finna hårstrån på den matta han undersökt så noga under så lång tid utan att finna ett enda hårstrå eller något annat av bevisvärde. Han vittnade också om att alla de 17 hårstråna fanns inom en liten cirkel med tre decimeters diameter.

Bendura vittnade om att han nästa dag, den 9 oktober 1995, lämnade över de 17 hårstråna till agent Troy Hamlin, som var hårexpert. Hamlin vittnade om att han tog emot hårstråna den 9 oktober. Han gjorde en mikroskopisk jämförelse mellan de 17 hårstråna från mattan med hårstrån som tagits från Gunnarsson. Han fann att 16 av hårstråna från mattan var identiska med Gunnarssons hårstrån. Men det 17:e hårstrået kan ha kommit från någon annan.

Agent Hamlin vittnade i rättegången om att det tagits prover på mordplatsen från området under Gunnarssons huvud. I dessa prover fann han 17 hårstrån. Hamlin fann att 16 av dessa hårstrån var mikroskopiskt identiska med hår från Gunnarsson. Han kunde också konstatera att det i proverna fanns långa hårstrån från skägg och mustasch. Återigen, det sjuttonde hårstrået var mikroskopiskt likt Gunnarssons men på grund av sin karaktär gick det inte att med säkerhet fastställa om det var hans.

För det första, angående hårstråna som bevis mot Underwood. Det är inte ens sannolikt att en välutbildad forskare som Bendura kan undersöka en matta från en bagagelucka minst sex gånger med Pristina-laboratoriets testmetoder i tjugotvå månader för att söka efter bevis i form av hår utan att finna ett enda hårstrå - och så plötsligt när det är dags att skicka tillbaka mattan hitta 17 hårstrån fullt synliga för ögat. Samma antal hårstrån som agent Hamlin hade funnit under huvudet på offret på mordplatsen - vilka sedan inte har kunnat redovisas.
Enligt utskrifter från rättegången har inte Underwoods försvarsadvokater krävt att åklagaren Tom Rusher tvingat agent Hamlin att presentera de 17 hårstrån som fanns i proverna från mordplatsen.

För det andra; uppgifter under rättegången visade att förutom de 17 hårstrån som uppges ha hittats på mordplatsen under Gunnarssons huvud fanns långa skägg- och mustasch-hår. Vid tiden för mordet på Gunnarsson i december 1993 hade denne mustasch men inte skägg. I december 1993 och åren före Gunnarssons död hade Underwood varken mustasch eller skägg. Då varken Gunnarsson eller Underwood hade skägg vid tiden för mordet hur förklarar åklagare och utredare att det fanns långa skäggstrån i de prover som togs under Gunnarssons huvud på mordplatsen? Detta togs inte ens upp vid rättegången.

Var finns de 17 hårstrån som agent Hamlin uppger i sitt vittnesmål har hittats på mordplatsen under Gunnarssons huvud? Det är ju uppenbart att det är samma håstrån som Bendura helt oväntat och överraskande fann på mattan till bagageluckan när den skulle återsändas till utredarna.

En signerad laboratorierapport från statens hårexpert, agent Troy Hamlin, daterad den 5 september 1995, vilket var nio månader före rättegången mot Underwood, visade att Hamlin hade lämnat över de 17 hårstråna till FBI för DNA-test den 19 augusti 1995. Hur var det möjligt för agent Hamlin att skicka över hårstråna till FBI den 19 augusti 1995, 50 dagar före håren hittades av agent Bendura den 8 oktober 1995?

Dessa hårstrån som FBI undersökte användes som bevis mot Underwood vid rättegången. Men om datum stämmer måste det ha varit de17 hårstrån som hittades på mordplatsen som sändes till FBI och sedan "hittades" på mattan i bagageluckan.
Åklagaren Tom Rusher medgav under sin slutplädering inför juryn att utan hårstråna som bevis hade det inte blivit något åtal mot Underwood, det hade inte heller blivit någon rättegång och fällande dom. Det är lätt att hålla med honom; utan hårstråna som bevis hade inte en oskyldig man dömts till livstid plus 40 års fängelse för ett brott han inte begått. Därför måste den fullständigt osannolika cirkusen kring dessa hårstrån utredas i samband med en ny rättegång. Hårstråna från mordplatsen har försvunnit och återfunnits placerade på Underwoods matta. Även om den eller de som gjort sig skyldiga till detta brott inte kan avslöjas är det tillräckligt för att omedelbart försätta Underwood - som nu avtjänat tio år av sitt straff - på fri fot.

En sak är helt klar i det här målet: en av de ledande mordutredarna, Terry Agner på Rowan County Sheriff´s office, vittnade om att det inte finns några fysiska bevis, såsom hår, fibrer eller fingeravtryck som placerar Underwood i Gunnarssons lägenhet och knyter honom till mordet. Agner sa också i sitt vittnesmål att det i utredningen inte finns något bevis på att Underwood någon gång träffat eller sett Gunnarsson.

Om mannen som erkände att han mördade Gunnarsson

I samband med inledningen av rättegången gjorde en av Underwoods försvarsadvokater, Chester Whittle Jr, följande uttalande inför juryn:
"Vi har ett erkännande från en person som sagt att han mördade Gunnarsson."
Mannen var Brandon Shelton. Han hade vid upprepade tillfällen för sin hustru, Heather Shelton, och sin vän Robbie Smith - då han enligt vittnena var nykter - erkänt att han tillsammans med en man som hette Michael Blackwelder, dödat Viktor Gunnarsson. Denne var Gunnarssons rumskamrat. Han var en av de tre personer som hade en nyckel till offrets lägenhet.

Brandon Shelton erkände under ett förhör med mordutredarna den 25 juli 1995 att han sagt att han var nykter när han berättade om hur han och Blackwelder kidnappade och mördade Viktor Gunnarsson. Hans berättelse bekräftades av hustrun och vännen vid deras förhör med polisen. Shelton erkände under sitt förhör att han sagt till sin vän Robbie Smith när de var inne på en krog: "Okay, jag kan tala om för dig att jag dödade Viktor Gunnarsson". Enligt Smith´s vittnesmål var Shelton nykter när han gjorde erkännandet. Motivet skulle vara att hans hustru Heather varit otrogen med Gunnarsson.

Brandon Shelton medgav (!) under förhöret, som leddes av sergeant Paula Townsend den 25 juli 1995 att han i detalj berättat för sin fru och vännen Robbie Smith hur han och Blackwelder överfallit Gunnarsson i dennes lägenhet och mördat honom i Watauga County.
Under sin intervju med Brandon Shelton frågade detektiv Townsend, enligt förhörsprotokollet:
"Dödade du Viktor Gunnarsson?" Shelton hängde med huvudet och sa: "Det är bäst att jag inte besvarar den frågan just nu."

Brandon Shelton hade tidningsklipp om mordet på Gunnarsson som han samlat i en klippbok efter mordet. När han visade denna för förhörsledaren Townsend frågade hon:
"Har du skrivit en bekännelse om mordet på Viktor eller berättat för någon att du i en portfölj lagt en bekännelse och vapnet som användes för att döda Viktor?"
Enligt förhörsprotokollet sa då Shelton att han ville tala med en advokat innan han besvarade frågan.


Brandon Shelton lämnade detaljer under förhöret som kunde bekräftas av hans vän Robbie Smith och som direkt pekade ut honom och Blackwelder som Gunnarssons mördare. Shelton lämnade faktiska uppgifter som han bevisligen inte kunde ha känt till om han inte varit i Gunnarssons lägenhet den natt denne mördades.

Tro det eller ej, detta var det enda förhör som Paula Townsend och utredarna gjorde med Brandon Shelton! Hur var det möjligt att den ansvariga utredaren i mordet på Gunnarsson, Paula Townsend, inte följde upp Sheltons påstådda erkännanden att han begått mordet? Varför misslyckades Townsend med att fortsätta en förundersökning mot Shelton, en man som kände Gunnarsson och hade möjligheter att utföra mordet och dessutom hade ett perfekt motiv för att göra det?

Under rättegången mot Underwood påstod åklagaren Tom Rusher inför rätten att det var sant att Shelton var berusad i Salisbury, North Carolina, när han erkände att han dödat Gunnarsson och att erkännandet därför inte kunde ha något värde.
Men en av Underwoods försvarare, Bruce Kaplan, sa följande inför rätten den 30 juni 1997:
"Jag vill göra det klart att de uppgifter vi fått höra från åklagaren är tvärt emot vad som tidigare sagts. Mr Rusher får det att låta som att detta helt enkelt bara var en berusad persons uttalande. De informationer han lämnat var att Shelton var nykter när han vid flera tillfällen gjorde sina erkännanden. Vi avser att inför rätten presentera Brandon Shelton och andra vittnen till den misstänktes fördel."
Men försvarsadvokaterna presenterade aldrig Brandon Shelton och hans erkännande för juryn eller kallade vittnen som kunde bekräfta erkännandet. Faktum är att försvarsadvokaterna inte ens kallade in något vittne eller lade fram några bevis till Underwoods fördel.

Före rättegången mot Underwood i juni 1997 försvann Brandon Shelton, bosatt i en husbil, och Gunnarssons rumskamrat Michael Blackwelder från Salisbury. Trots omfattande spaningsarbete av Underwoods privatdetektiv, Charles W. Frick, Southeastern Investigative Services Inc., har de inte kunnat spåras.

Jag har läst förhören med Brandon Shelton, Heather Shelton och Robbie Smith. Jag kan garantera att ingenstans i deras förhör med polisen påstår de att han var berusad när han gjorde erkännandet. Tvärtom påpekar Smith att Shelton var nykter.

När detta skrivs har Underwoods mål överklagats i den federala högsta domstolen. Hans nuvarande advokat, M. Gordon Widenhouse Jr. of Chapel Hill, North Carolina, har riktat extrem kritik mot det sätt Underwoods advokater arbetat och det faktum att de trots löftet att inför juryn presentera bevis på Brandon Sheltons erkännande och vittnen till Underwoods fördel misslyckats med detta.

Avslutningsvis vill jag säga följande. När jag först fick kontakt med Underwood i juni 2004 och hörde honom bedyra sin oskuld var jag skeptisk. Men sedan han börjat presentera fakta för mig och så småningom sett till att jag fått alla viktiga handlingar i målet blev jag efter hand övertygad om hans oskuld. De flesta påståenden från Underwood har jag fått bekräftade genom åklagarsidans egna bevis.

Det är en skam för det amerikanska rättssystemet att en person ska kunna dömas till livstids fängelse på så lösa grunder efter en undermålig polisutredning. Det är mer än en skandal om den federala högsta domstolen avslår Underwoods ansökan om resning. Det är min absoluta uppfattning att amerikanska nyhetsmedia har all anledning att undersöka det här fallet.

Förhoppningsvis kommer ni fram till samma slutsats som jag och kan informera allmänheten om hur en amerikanska medborgare kan få sitt liv slaget i spillror på grund av myndigheters inkompetens och dunkla motiv.

Vänligen bekräfta att ni fått detta brev och om ni kan meddela mig om ert beslut att agera.
Anders Leopold