Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT besök från ca 50 länder varje månad

27


Mockfjärdsvapnet kanske har hittats
Men inte mordvapnet

(Leopold Report 061121)
Mockfjärdsvapnet
har hittats - kanske. Ni har läst om detta vapen i tidningarna sedan det blev känt efter mordet på statsminister Olof Palme 1986.
Återigen startas en cirkus kring denna revolver som enligt vittnesmål utan minsta tvivel kastades i en sjö i Mockfjärd i Dalarna 1983 efter ett postrån.
TRE år före mordet på Olof Palme den 28 februari 1986.
Jo, man visste att vapnet, en Smith &Wesson av kaliber 357 Magnum, avlossats vid rånet och troligen låg någonstans i sjön. Och man hade kulan.
Nu har äntligen en grävande - nej, dykande - Expressen-reporter funnit detta vapen och tipsat Palmeutredarna.
Reportern intervjuar sedan förre spaningsledaren Hans Ölvebro och får den här kommentaren enligt TT:
-Om revolvern kastades i sjön före mordet på Palme kan det med stor sannolikhet inte vara mordvapnet. Den hypotesen arbetade vi redan efter på min tid.


Med stor sannoliket är jag övertygad om att Hans Ölvebro den här gången har helt rätt.
Om det finns något i den verksamhet som vi s k grävande privatspanare ägnar oss åt så är det att finna nya spår, nya teorier, nya spekulationer och helt enkelt nya idéer - privata eller polisära - låt oss ta risker och chansa - som för oss framåt mot en tänkbar förklaring till varför Olof Palme mördades på öppen gata i Stockholm i februari 1986. Men ett vapen från ett postrån 1983 letar vi inte efter.

Men det är helt OK. Expressen har verkligen gjort en insats genom att fiska upp Mockfjärdsvapnet. Om det är rätt vapen så ger det ju en bättre belysning av ett postrån i Dalarna 1983 då en man skottskadades av en kula. En kula som kom att få stor betydelse när det gäller Palmemordet -en typ av helmantlad kula som fanns i hundratusental i Sverige vid den här tidpunkten.

Hans Ölvebro har en annan kommentar till TT som jag gärna citerar när det gäller det "sensationella" fyndet av Mockfjärdsvapnet:
-Det är ändå bra om man nu kan avföra Mockfjärdsvapnet ur utredningen.

Dessvärre
vet vi vad som kommer att dominera "nyhetsförmedlingen" i kvällstidningarna under en tid. Christer Pettersson är ju borta. De som sörjer honom mest är väl Expressen och Aftonbladet och deras ekonomiavdelningar. Nu är det ett vapen som omöjligt - omöjligt enligt flera tekniska definitioner - kan ha använts vid mordet på Olof Palme och definitivt aldrig kommer att ha någon roll i mordutredningen. Det vet ju mordspanarna. Sannolikt också journalisterna - eller? Men sådant kan ju inte utredare av mordet på Sveriges statsminister över huvud taget kommentera.

Nja, Palmeåklagare Agneta Blidberg, som normalt vägrar kommentera uppgifter ur utredningen i kvällspressen, tar i alla fall ett steg utåt och säger till TT:
-Sannolikheten för att vi hittat mordvapnet är inte särskilt stor.

I dag kan vi dessvärre inte bevisa något när det gäller mordet på Olof Palme. Men vi kan fortsätta med den enda möjligheten att lägga sannolikheter i vågskålarna för att försöka komma framåt.

Och sannolikheten att någon efter postrånet i Mockfjärd i Dalarna tre år före mordet på Olof Palme lyckats - utan Expressens exklusiva utrustning - fiska upp Mockfjärdsvapnet ur sjön, återställa det och dessutom ha tillgång till samma ammunition och sedan på olika vägar fått in det i Stockholms undre värld och slutligen i händerna på Christer... eller vem det nu var ... får ingen plats i vågskålen... i alla fall inte i vår.