Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT besök från ca 50 länder varje månad på vårer
2007

Journalister mördades efter kritik
mot de ryska och turkiska regimerna

RÄTTEGÅNGEN MOT DE MÄN SOM FRIADES
FÖR MORDET PÅ POLITKOVSKAJA TAS OM

MOSKVA (090816) De tre män som anses ligga bakom mordet på journalisten och regimkritikern Anna Politkovskaja i oktober 2006 ställs nu åter inför rätta. I februari friades de för medhjälp till mordet; Anna Politkovskaja sköts utanför sin bostad den 7 oktober 2006.
Hon var mycket kritisk till Rysslands dåvarande president Vladimir Putins politik i Tjetjenien. Mordet anses vara beställt av presidenten eller honom närstående personer.
Två tjetjenska bröder, Dzjabrail och Ibragim Machmudov, anklagas för att ha kört mördarens bil. Den tredje är en f d polis, Sergej Chadzjikurbanov, och han ska ha försett de övriga med uppgifter om Politkovskaja. En tredje broder till Machmudov, Rustam, anses ha hållit i vapnet och sannolikt också skjutit. Han är fortfarande på fri fot.
Politkovskajas familj har krävt en ny rättegång eftersom den tidigare misskötts. Nu har högsta domstolen upphävt domarna och fastställt att en ny rättegång ska hålllas.
Mord på regimkritiker i Tjetjenien fortsätter. Nyligen mördades en av Politkovskajas medarbetare, Natalja Estemirova.
Rysk politiker anklagas för att ha
beställt mordet på Politkovskaja
MOSKVA (081127) En rysk politiker, namngiven i polisutredningen, beställde mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja i oktober 2006.
Det hävdar en av de advokater som försvarar de fyra män som står åtalade som inblandade i mordet.
Advokaten Murad Musajev avslöjade att poilitikerns namn finns med i förundersökningen.
En f d agent i underrättelsetjänsten FSB och en tidigare polis ingår i den kvartett som ställts inför rätta i Moskva åtalade för medhjälp till mordet på Anna Politkovskaja.
Fortfarande är mördaren - den man som sköt ihjäl Politkovskaja utanför hennes bostad - okänd. Den f d agenten Pavel Rjaguzov utpekades först som gärningsman. Åklagaren kunde inte leda detta i bevis och ändrade åtalsrubriceringen till utpressning och missbruk av tjänsteställning.
De andra tre, Sergej Chadzjikurbanov - f d polis - och bröderna Dzjabrail och Ibragim Machmudov, är anklagade för att ha hjälpt gärningsmannen att skjuta Politkovskaja den 7 oktober 2006.
Orsaken till att de ställs inför militärdomstol är Rjaguzovs tidigare anknytning till FSB.
Säkerhetsofficer bland nio
som åtalas för mordet

MOSKVA (071018). En överstelöjtnant i den ryska säkerhetstjänsten är en av nio personer som nu åtalas för mordet på den ryska regimkritikern journalisten Anna Politkovskaja. De är misstänkta för inblandning i mordet för drygt ett år sedan även om det är oklart om den misstänkte mördaren finns bland de åtalade.
Enligt nyhetsbyrån Interfax uppger en källa att en av de åtalade är säkerhetsofficeren Pavel Rjugazov. Han greps i augusti för inblandning i ett annat mordfall och han har länge bland utredarna misstänkts för delaktighet i mordet på Anna Politkovskaja.
Enligt uppgiftslämnaren var det Rjugazov som lämnade ut Politkovskajas bostadsadress till en annan av de åtalade. Denne ska sedan ha skickat vidare uppgiften till den person som sköt Politkovskaja utanför hennes bostad.
Om säkerhetsoficeren döms för delaktighet i mordet pekar detta direkt mot president Vladimir Putin som ytterst ansvarig.

In memory of
 
Anna Politkovskaja
1958 - 2006
Rysk regimkritiker. Mördad på president Vladimir Putins födelsedag.
*
"Det är klart att jag velat lämna det här ämnet många gånger. Det har funnits stunder när jag sagt till mina chefer att jag inte orkat mer, varken psykiskt eller fysiskt. Jag är inte tjugofem år. Men sedan har andra saker vägt över, som att jag har stor erfarenhet. En ny journalist måste börja bygga nya broar, skapa kontakter, och det går inte fort. Mitt arbete bygger på starka personliga kontakter och i en krigssituation kan man inte ärva dem."
Anna Politkovskaja i
tidningen Journalisten 2004

-------------------------------

In memory of

Hrant Dink
1954 - 2007
Den turkiske journalisten Hrant Dink sköts till döds på väg till tidningen Agos redaktion i centrala Istanbul tisdagen 070119. Hans brott var att kritisera " den turkiska identiteten."
*
Tänk er detta: Paragraf 301 i den svenska brottsbalken införd 2005 gör det olagligt att uttala sig nedsättande om svenskheten - "den svenska identiteten".
Dess motsvarighet finns nu i den turkiska brottsbalken och så länge den står där är min förhoppning att vi med kraft ska se till att Turkiet inte ens kommer i närheten av ett EU-medlemskap.
Hrant Dink skrev om massmorden på armenier i Turkiet under 1910-talet. För detta dömdes han till sex månaders fängelse och från denna stund var han en fiende till den "turkiska identiteten" . Men i stället för att bemöta honom i en offentlig debatt skickade man ut en patrull som sköt ner honom.
Hrant Dink sa vid ett besök i Sverige i december 2006:
"Man ska kämpa för sina idéer även om man riskerar sitt liv".
Anders Leopold
---------------------------------------------------

Han mördades i London med radioaktivt spray
då han sannolikt funnit bevis på vilka som låg
bakom mordet på journalisten Anna Politkovskaja
Aleksander Litvinenko avled i 061124 på ett sjukhus i London efter något som nu anses vara förgiftning med polonium 210, ett extremt giftigt ämne, som lagts i hans te när han sammanträffat med tre ryssar på en restaurang i London. Litvinenko var f d underrättelseofficer inom f d KGB. Han ägnade sig åt att utreda mordet på journalisten och regimkritikern Anna Politkovskaja. Han anklagade offentligt president Vladimir Putin för att planera att mörda den rike affärsmannen Boris Berezovskij som nu bor i Storbritannien.
The Times skriver i sin ledare att dödsfallet "stärker misstankarna mot Alexander Putins auktoritära regering och utökar den otrevliga lista över politiska mord och trakasserier mot motståndare som har väckt EU:s oro över Ryssland."