Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT Besökare från ca 50 länder varje månad

27a

Chefsåklagare Jan Danielsson:
"Att han (Craig Williamson) befann
sig i Stockholm kan jag bekräfta"

(Leopold Report 100131) Dagen efter det superspionen Craig Williamson i Sydafrika utpekats som anstiftare till mordet på Olof Palme sa chefsåklagare Jan Danielsson i TV 4:s Nyheterna:
-Att han befann sig i Sverige kan jag bekräfta. Det vet vi att han gjorde.
Det var ett kristallklart uttalande som sedan flera veckor senare förvrängdes till att han "hade hört" att Williamson var i Sverige.
Sant eller inte sant? Visst var det ett förhastat uttalande av en förundersökningsledare i ett statsministermord. Men kan därför inte heller vara grundlöst.
Men han var inte ensam om påståendet att den på flera fronter utpekade anstiftaren till mordet på Olof Palme var i Sverige mordveckan.


Danielssons uttlande kom dagen efter det sensationella vittnesmålet i Pretorias högsta domstol av polisöversten Eugen de Kock att Craig Williamson och hans "Operation Longreach" organiserat mordet på FN:s fredsmäklare och Sveriges statsminister Olof Palme den 28 februari 1986 (Läs mer här!)

Williamson som i Sydafrika senare hördes av chefsåklagare Jan Danielsson och dåvarande chefen för Palmeutredningen Hans Ölvebro förnekade att han varit i Sverige efter 1978. Men det finns uppgifter och vittnesmål som tyder på att han ljuger.

Förre utrikesministern Sten Andersson avslöjade i tidningsintervjuer att UD några dagar efter mordet fick tips om att Craig Williamson fanns i Sverige vid tiden för mordet. Det var ett tips som lämnats över till Säpo och där försvann det i det svarta hålet. Någon bekräftelse på vad man kommit fram till redovisades aldrig och det finns inte heller nämnt i GK:s (Granskningskommissionens) betänkade.

Det finns också en uppgift på att förre rikskriminalchefen Tommy Lindström till byråchefen P-G Näss lämnat uppgifter om att sydafrikanen varit i Sverige vid den aktuella tidpunkten. Inte heller detta har redovisats i någon officiell rapport.

När väl bilden på den till omfånget store superspionen publicerats duggade det in tips från personer som sett honom. Expressen återgav uppgifter från två poliskällor att Craig Williamson övernattat hos stockholmsavdelningen av den internationella polisföreningen IPA (International Police Association). IPA hade för övrigt kritiserats för att man accepterade sydafrikanska poliser som medlemmar. Givetvis fanns inga spår efter ett eventuellt besök av Williamson.

Henry Nyberg arbetade 1986 i riksdagen. Under mordveckan hade han sett tre män utanför Palmes bostad på Västerlånggatan. Detta hade han tidigt meddelat Palmeutredningen. Han passerade själv platsen vid två tillfällen under dagen och männen fanns fortfarande kvar. När han på hösten 1996 fick se bilden av Craig Williamson i tidningarna tvekade han inte. Till Expressen sa han:
-Herregud! Han var ju en av de män som jag såg utanför Palmes bostad.

Ett annat vittne uppgav för Aftonbladet att han såg en person identiskt med Williamson utanför statsministerns bostad bara några timmar före mordet. Han hade sällskap med ytterligare en person.

Den sydafrikanske journalisten De Wet Potgieter skriver i sin bok om apartheidregimens vidrigheter Total Onslaught att spionen Craig Williamson vid sina Sverigebesök på 70-talet, då han nästlat sig in i biståndsorganet IUEF (International University Exchange Fund) ofta bodde på Hotel Birger Jarl i Stockholm i samma kvarter där biståndsorganet SIDA hade sina lokaler.
En portier på Hotel Birger Jarl berättade för Aftonbladet att han söndagen den 2 mars, två dagar efter mordet, sett Williamson stå vid receptionsdisken.

Åter till förstasidan!