Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT Besökare från ca 50 länder varje månad


27 år

Polismannen som fick livstid
för mordet på svensken
Victor Gunnarsson
(misstänkt för mordet på Olof Palme)
får efter 13 år ny rättegång

(Leopold Report uppdaterad 100221) Efter 13 år i fängelse, dömd mot sitt nekande för mordet på svensken Victor Gunnarsson - som satt anhållen för mordet på Olof Palme - får nu polismannen LC Underwood en ny rättegång.
-Ett oerhört glädjande besked jag fått, säger LC Underwood till Leopold Report.
-Den federala domaren har fastslagit att jag ska få en ny rättegången inom 180 dagar. Skälet är att mina advokater inte skött sitt uppdrag.

-Jag trodde aldrig vi skulle få uppleva detta! Det är en fantastisk julklapp!
Det säger en stundtals snyftande och skrattande Barbara Childress i Columbus, Ohio, till mig kort efter att hon pratat med sin son i telefon.

Lamont C. Underwoods föräldrar Barbara och Burl i Columbus, Ohio, fick beskedet två dagar före Christimas Day.
- I dag har vi pratat med LC och han grät mest. Han vet att en ny rättegång ska ge honom friheten. Vi har aldrig tvivlat på hans oskuld. Det har begåtts ett oerhört övergrepp från myndigheternas sida.

LC Underwood dömdes till livstid plus 40 år för mord på Victor Gunnarsson i juli 1997. Han har hela tiden hävdat sin oskuld och dokumenterat att bevisen planterades av polisen. Han har fått avslag flera gånger och har de senaste åren väntat på besked från USA:s högsta domstol. Men nu kom beskedet direkt från US District Court of Appeales i Charlotte, North Carolina.

LC Underwood:
- Staten North Carolina kommer att överklaga den federala domarens beslut. Det känns tungt men det oroar mig inte. Det här är äntligen ett genombrott. Jag kan redan nu bli fri mot borgen men den har satts så högt att jag inte kan få fram pengarna.

Jag har brevväxlat från och till med LC Underwood sedan 1994. Han har inte bara bedyrat sin oskuld utan aktivt med hjälp av privatdetektiver och medborgarrättsorganisationen North Carolina Center for Actual Innocence tvingat fram nya detaljer och bevis som kommer att stödja honom ytterligare vid en ny rättegång.

Efter att under åren tagit del av hans material har jag inte en sekund tvekat om hans oskuld.
Av det skälet skrev jag en appell till 20 av USA:s största tidningar och nyhetsbyråer om fallet. Det kan du läsa om här under. Kontentan var: en skandalöst undermålig polisutredningen, en skandalös rättegång där utlovade vittnen till Underwoods fördel aldrig kallades.

Och om LC Underwood frias dykker frågan upp: Vem mördade Victor Gunnarsson? Jag har hela tiden hävdat att mordet var kopplat till hans inblandning i mordet på FN:s fredsmäklare och Sveriges statsminister Olof Palme.
Här kan du läsa min första intervju med LC Underwood.
Här kan du ta del av fallet LC UnderwoodUnderwood vädjar om ekonomiskt stöd

LC Underwood har under de 13 år han oskyldigt dömd för mordet på den från Palmemordet kände s k 33-åringen Victor Gunnarsson lagt ut mer än 100 000 dollar för att få möjlighet till en ny rättegång. Nu är han i stort sett ruinerad men har nått sitt mål. Den federal domstolen har bestämt att rättegången ska göras om. Detta har överklagats av the State of North Carolina. Underwood räknar med att det kommer att kosta honom ytterligare 25 000 dollar för att fortsätta kampen för rättvisa. Nu vädjar han om stöd för en fond som ska finansira den fortsatta kampen.
Den som är beredd att stödja Underwoods defense fund med ekonomiskt bistånd kan skriva till honom på följande adress underwood@plantedevidence.com för att få den information som behövs.

Eller också skicka brev direkt till honom:
Mr. LC Underwood #0525542
Marion Correctional Institution
PO Box 2405
Marion, NC 28752-2405
USA


En appell till 20 amerikanska tidningar: Den livstidsdömde polismannen Underwood är oskyldig till mordet på svensken som misstänkts för mordet på FN:s fredsmäklare och Sveriges statsminister Olof Palme.

"Jag är oskyldig till mordet på Victor Gunnarsson"
I en exklusiv intervju för Leopold Report säger polismannen LC Underwood, Salisbury, North Carolina, som dömts till livstids fängelse plus 40 år för mordet på den s k 33-åringen, Victor Gunnarsson, att bevis planterats och att vittnen som kunde ha stött honom aldrig kallades till rättegången.
Läs mer här!


English version

An appeal to 20 American newspapers:
The former police officer Underwood is innocent - now serving a life plus a 40 years sentence for kidnapping and murder of a Swede suspected for the murder of Olof Palme - the UN peace mediator in the Iran-Iraq-war and Swedish Prime Minister.

Policeman LC Underwood, convicted to life imprisonment for the
murder of the Swede Victor Gunnarsson in Salisbury, North Carolina:
"I am innocent to the Gunnarsson
murder-decisive evidence was planted"
In an exclusive interview for Leopold Report, policeman L. C. Underwood, Salisbury, North Carolina - convicted to life imprisonment plus 40 years for the murder of Victor Gunnarsson aka "the 33-year-old Swede" (suspect in the Palmemurder) - says that evidence was planted, and witnesses who could have been a great support to him were never called to the trial.
Read moore!


Advokaternas svek ger Underwood ny rättegång - men blev de stoppade?

100221
Av Anders Leopold

I ett nytt brev till mig från LC Underwood daterat 8 januari 2010 skriver han:
-Mina advokater svek mig. Det är det sveket som lett till att jag ska få en ny rättegång.
-Varför gav de upp när de inledde så starkt med att lova domstolen att presentera vittnen som skulle styrka min oskuld?
Än en gång antyder Underwood något som vi diskuterat brevledes under flera år:
-Blev advokaterna helt enkelt stoppade?

- I och med att the State of North Carolina överklagat den federale domarens beslut att ge mig en ny rätteång inom 18 månader sker inget förrän det kommer ett beslut från the Fourth US Circuit Court of Appeales, skriver Underwood.
-Det kan ta ett år eller mer. Alltså blir jag kvar i fängelse för ett brott jag inte begått medan de juridiska kvarnarna fortsätter att försöka mala sönder mig.
-Well, Anders. Det har blivit en lång resa och den tycks bli längre. Men jag ger aldrig upp försöket att bevisa min oskuld.

Det är det här det handlar om:
En undermålig mordutredning, där 17 hårstrån från Victor Gunnarsson huvud, planterats på en matta som låg i Underwoods bagagelucka;
en undermålig rättegång, där advokaterna inledde segervisst och sedan mer eller mindre avbröt sitt undersökande försvarsarbete,.
Detta fick Underwood dömd till livstid plus 40 år för kidnappning av och mord på den tidigare misstänkte Palmemördaren. Victor Gunnarsson.

Du kan ta del av hela bakgrunden här i min appeal till 20 amerikanska tidningar.

Underwood har ofta frågat mig om Gunnarssons inblandning i mordet på Olof Palme. Jag har svarat att han utan tvekan var inblandad men kanske inte som gärningsman.

Visste han så mycket att han blev tystad? Den frågan kan ju inte besvaras. Men nu när den federale domaren slår fast att de två advokater som skulle försvara Underwood begått så grova fel att rättegången ska göras om då återkommer LC till frågan: Fick de order från högre ort att inte ge honom det stöd som behövdes? Ska det sedan kopplas till att de 17 hårstråna från VG:s huvud planterats på hans matta som låg i bilens bagagelucka.

Det sistnämnda först. Mattan hade undersökts av FBI:s tekniker ett flertal gånger under två års tid utan att man funnit några håstrån.

De 17 hårstrån som hittades under VG:s huvud på brottsplatsen lämnades av FBI för DNA-analys den 19 augusti 1995. Det fastslogs att håren kom från VG:s huvud.

Den 8 oktober, nästan två månader senare, skulle mattan packas ner för att återsändas till mordutredarna - då fann man hårstrån samlade på en mindre punkt. 17 stycken!

Ingen ska tro att FBI:s tekniker under två års tid missat dessa. Det beskrivs i deras rapport hur noggrant mattan undersökts.

Vid rättegången lades de 17 håstråna från LC:s matta fram som bevis på att VG kidnappats, lagts i hans bagagelucka och levande fraktats till den blivande mordplatsen.

Inte ens LC:s advokater reagerade på det faktum att de 17 hårstråna från brottsplatsen aldrig redovisades under rättegången. De tillhörde ju ingen bevisning mot LC och fanns endast till för identifieringen.

LC Underwood fälldes alltså på falsk teknisk bevisning. Jag backar inte en sekund från detta. Det fanns inte heller några vittnen som kunde styrka att han någonsin träffat Victor Gunnarsson, den misstänkte Palmemördaren från Sverige. Inte ett fingeravtryck eller annat som kunde spåras till Underwood hittades i VG:s lägenhet där han kidnappades. Det enda som fanns, och ansågs vara motivet i ett svartsjukedrama, var att Gunnarsson hade ett förhållande med en kvinna som tidigare varit tillsammans med Underwood. Ett förhållande som vid den här tidpunkten var avslutat.

Så advokaterna som får en rejäl bakläxa av den federale domaren. De var två. Vid inledningen av rättegången sa Chester Whittle Jr till juryn:
"Vi har ett erkännande från en person som sagt att han mördade Gunnarsson."


Mannen var Brandon Shelton. Han hade vid upprepade tillfällen för sin hustru, Heather Shelton och sin vän Robbie Smith - då han enligt vittnena var nykter - erkänt att han tillsammans med en man som hette Michael Blackwelder, dödat Victor Gunnarsson. Denne var Gunnarssons rumskamrat. Han var en av de tre personer som hade en nyckel till offrets lägenhet. Motivet skulle vara att VG haft ett förhållande med Brandons hustru Heather.

Under rättegången påstod åklagaren Tom Rusher inför rätten att Shelton var berusad i Salisbury, North Carolina, när han erkände att han dödat Gunnarsson och att erkännandet därför inte kunde ha något värde.

Men en av Underwoods försvarare, Bruce Kaplan, sa följande inför rätten den 30 juni 1997:
"Jag vill göra det klart att de uppgifter vi fått höra från åklagaren är tvärt emot vad som tidigare sagts. Mr Rusher får det att låta som att detta helt enkelt bara var en berusad persons uttalande. De informationer han lämnat var att Shelton var nykter när han vid flera tillfällen gjorde sina erkännanden. Vi avser att inför rätten presentera Brandon Shelton och andra vittnen till den misstänktes fördel."

Men sedan tog det stopp. Försvarsadvokaterna presenterade aldrig Brandon Shelton och hans erkännande för juryn eller kallade vittnen som kunde bekräfta erkännandet. Faktum är att försvarsadvokaterna inte ens kallade in något vittne eller lade fram några bevis till Underwoods fördel.

Flera vittnen som kunnat höras fanns kvar i Salisbury när rättegången inleddes i juni 1997. Men inte huvudpersonerna Shelton och Blackwelder. Trots omfattande spaningsarbete av Underwoods privatdetektiv, Charles W. Frick, Southeastern Investigative Services Inc., har de inte spårats. Inte ens till denna dag - 13 år senare.

Frågan måste alltså ställas: blev advokaterna tvungna att backa för att allt var bestämt att LC Underwood var lämplig som syndabock för att täcka över vad som verkligen hänt. Nämligen att den snacksalige VG börjat prata för mycket, att han hotat med en förtalsrättegång i Sverige mot mig, Börje Wingren och Tidens förlag för utpekandet i boken Han sköt Olof Palme? Att det alltså fanns de som ville ha honom tystad.

Det finns en del omständigheter kring Victor Gunnarsson som är alarmerande. Hur kunde han som misstänkt statsministermördare, arbetslös och utan ekonomisk bakgrund få uppehålls- och arbetstillstånd i USA?

Enligt polisutredningen kring honom i Salisbury framgår det att han gjort flera resor till Europa, bl a Sverige, Spanien och Italien - att han ett par gånger besökt Miami och återkommit med stora summor pengar som fick honom att flott bjuda sina vänner. Allt styrkt av vittnen i de protokoll jag har tillgång till. Både vittnen och polis drar slutsatsen att han troligen fick sina pengar i egenskap av knarkkurir.

Mot bakgrund av allt detta kan man dra en hel del slutsatser. Svar på en del frågor kan komma vid en ny rättegång för LC Underwood. Och frias han så återstår den kanske viktigaste frågan: Varför mördades Victor Gunnarsson?

För liksom i mordet på Olof Palme är frågan Varför? viktigast att försöka få svar på. Gärningsmannen var ett redskap och har en underordnad roll.