Vittnesutsagor LEOPOLD REPORT

 Utdrag ur Morelius och Delsborns vittnesmål
 INGE MORELIUS första uppgifter dagen efter mordet. 860301 - kl 09.20. Uppgiftsmottagare: Monica Andersson.

Han ser två personer komma gående på trottoaren på Sveavägens östra del i riktning mot Sergels torg. Han ser sedan en man komma upp bredvid dessa båda personer bakifrån. Strax efter hörde han två skott gå av och såg hur det blixtrade till och en människa föll omkull.

INGE MORELIUS förhör 860314. Förhörsledare krinsp Lars Borgström

M:-Jag sitter och ser en kille som står, det går folk som… alltså på andra sidan Sveavägen går ner mot Wennergren Center. Så kommer det två personer varav den ena går något före. Och som jag uppfattade var det en kvinna. Sen kommer det upp en man… nu efteråt så han stod alltså vid, om det är ett skyltfönster, eller mot väggen när den här andra gruppen (5 - 7 personer) som kom uppifrån Kungsgatan och passerade. När de hade gått förbi och kvinnan och mannen kommer gående då går han ut bakom, och som jag uppfattade det, så tog han, men där är jag osäker, men jag uppfattade det som han tog tag i axeln på honom eller på något sätt. Jag uppfattade det som om att här händer det någonting. Jag trodde att det skulle bli bråk, jag fick en sådan där underlig känsla. Sen small det bara två skott. Han som sköt, efter skotten tog han ner handen lugnt och fint, tog ett par steg bakåt och kvinnan hon vände sig om och ropade. Då rör han sig lugnt och försiktigt, backar han och vänder sig om och så försvinner han och joggar bort. Han rusar inte.
F:- Från vilket håll… var kom han ifrån?
M: -Han stod på Sveavägen. Han stod vid kåken, hörnan Sveavägen - Tunnelgatan. Han kom inte från Sveavägen utan jag uppfattade det som att han kom … han stod där redan när jag satt i bilen. Och när paret kom gick han ut ifrån väggen och gick upp bakom. Jag uppfattade det som att han stod… nu efteråt uppfattar jag det som att han måste ha stått och väntat.
-Det var slakt. Han var slaktare. Han stod där och väntade, helt iskallt. Han visste att de skulle komma den vägen.
F:- Hur lång tid innan har du… observerade du honom. Hur nära var han första gången du ser honom?
M: - Jag står ju alltså på andra sidan Sveavägen. Jag hade precis vänt bilen och det här rör sig om minuter.
F: -Man kan ju gå långt på en minut också.
M: -Men han såg… när jag observerade honom det var strax innan, bara precis sekunderna innan mannen och kvinnan kommer, det vill säga paret Palme.
F: - Sekunderna innan de möttes?
M: - Innan de går förbi honom för han står som jag uppfattade det mot väggen, och så här när de går förbi så kommer han upp bakom.
Förhör avslutat 10.30.

För hör 860408 11.50. Förhörsledare Lars Hamrén.
F:- Och var står den här killen någonstans?
M: - Han står vid den där lilla butiken, dom har färg.
F:- Dekorima?
M: - Ja just det, precis.
F: -Var någonstans vid butiken står han?
M: - Han står vid ett av skyltfönstrena. Strax intill, ja, ingången till butiken.
F: - Står han till höger eller till vänster om ingången?
M: -Till höger om ingången från mig sett.
F:- Alltså mellan ingången och Tunnelgatan?
M: - Ja, precis.
F:- Ja, och vad gör han där vid fönstret?
M: -Han står och tittar mot Sveavägen. Jag lägger inte märke till honom så där speciellt, inte så att jag sitter och stirrar på honom… utan jag lade märke till honom.
………
M:- Det var en grupp människor som gick förbi mannen vid skyltfönstret. Så kommer det två personer, en man och en kvinna. Kvinnan går något framför mannen på innersidan så att säga gående upp mot Kungsgatan och när de gått förbi mannen som står vid skyltfönstret då händer det någonting så jag vänder mig om och säger något om att nu jävlar händer det någonting. Jag fick för mig att han skulle rycka handväskan eller någonting.
………
M: -Jo, men jag hade ändå blicken framåt. Jag kan inte säga exakt, jag vet att jag såg att han lämnade skyltfönstret och gick upp bakom de här människorna. För det var så uppenbart att han var ute efter något.
F: -Du säger att han tog det här offret med vänster hand på axeln?
M:-Mmm.
F: - Gick han runt offret då?
M: -Nej, bakifrån. Offrets vänstra axel.
F:- Offrets vänstra axel. Hur reagerade han då?
M: -Vad jag förstod, vad jag minns såg han sig väl sakta bakåt för att se vad som hände men han kom inte så långt, det small direkt mer eller mindre.
………..
I detta förhör erinrar sig Morelius plötsligt reklampelaren, som spelar så stor roll i Mötesscenariot.
Han säger att han har en minnesbild av att gänget som passerade mannen vid skyltfönstret mötte makarna Palme vid reklampelaren (är detta embryot till Mötesscenariot?) han har också uppfattningen att paret gick långt ut på trottoaren för att komma undan gänget de mötte.
F: -Var gänget borta när makarna Palme passerade mannen?
M: -Ja. Vad jag försöker dra mig till minnes det var… om paret Palme mötte gänget vid den här reklampelaren och någonting… jag är osäker på om paret Palme mötte det här gänget eventuellt vid reklampelaren
…………
861211 lämnar Morelius en uppgift till krinsp. Ingvar Kjellvås som skriver följande protokoll:
Han såg hur mördaren kom gående Sveavägen söder ut på den östra gångbanan framför en reklampelare (alltså på utsidan sett från Morelius håll) som är placerad strax innan korsningen med Tunnelgatan. Mördaren släntrade fram och ställde sig vid skyltfönstret bredvid ingången till Dekorima.
(Ett tydligt tecken på att gärningsmannen sneddat över Sveavägen och placerat sig vid fönstret en kort stund före Palmes uppdykande. Det ger en del intressanta infallsvinklar. Bl a att han insåg att makarna skulle passera där, att han kände till att det var en bra plats för ett bakhåll och att det fanns en passandre flyktväg in på Tunnelgatan.).

…………
Uppgifter från taxichauffören Anders Delsborn 860301 00.20. Timmen efter mordet. Han har stannat för rött ljus.
Uppgiften tas emot av krinsp H. Karlsson.

I samma stund som Delsborn tittar åt vänster ser D tre personer, ett par och en man, stå och samtala med varandra i korsningen Svevägen-Tunnelgatan, östra sidan av Sveavägen. Mannen, som D något senare såg avlossa ett skott mot paret, stod vänd med ryggen mot husfasaden, medan paret stod vänd med ryggen mot Delsborn. Omedelbart som D startat färden igen hör D en kraftig smäll som kommer från det håll han sett tre personer stått och samtalat. D som hunnit ut i korsningen vänder på huvudet samtidigt som han hör ytterligare en kraftig smäll samt ser en rökflamma från ett vapen som mannen med ryggen vänd mot husfasaden håller i sin högra hand, riktad mot paret.

I Delsborns korta redogörelse finns ingen precisering var paret och mannen stod i förhållande till reklampelaren och mordplatsen. Han kan alltså ha sett momentet då mannen kommer ut rån sitt gömställe, då med ryggen mot fasaden.
 Åter till artikeln


Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003