Hon såg mördaren LEOPOLD REPORT

MÖRDAREN FÖRSÖKTE STOPPA
NER NÅGOT I EN VÄSKAYvonne Nieminen och Ahmed Leban kommer gående på David Bagares gata i riktning mot Malmskillnadsgatan och trapporna ner till Tunnelgatan.
Klockan är ca 23.23. När de är ungeför 50 meter från trapporna kommer en man springande mot dem på motsatta trottoaren.
YN får intrycket att mannen är jagad. Han vänder sig om flera gånger och medan han springer försöker han stoppa ner eller ta ut något ur en väska.
YN förvånas över att mannen inte stannar till för att klara av sina bestyr. Hon tror att mannen har väskan antingen i vänster hand eller hängande under rocken i en axelrem.
Väskans färg kan hon inte se men hon uppskattar storleken till 20x15 cm (exakt samma mått uppger de tre flickorna på Café Mon Cheri som såg väskan på bordet framför Victor Gunnarsson. Propptjock, som de sa.)
Mannen springer vidare, dock inte särskilt fort. Kraftprovet att ta sig upp för de 89 trappstegen har satt sina spår.
Mannen har en knälång rock som fladdrar kring benen och är öppen. YN kan inte se ansiktet och kan inte avgöra i mörket vad han har för huvudbonad eller om det är en uppfälld kapuschong.
Mannen är enligt de båda vittnesmålen cirka 172 - 175 cm lång och i 30-40årsåldern.

Beträffande rocken och väskan som eventuellt fanns under den nämns detta på flera håll. Mårten Palme sa i sitt första förhör på mordnatten att han såg en man utanför Grand-biografen "som gick en aning framåtlutad, kanske så att han hade båda händerna i jackfickorna eller att han bar någonting under jackan".
Det visar sig att även vittnet Djalo gör en sådan iakttagelse.
Åter till sammandraget
Tillbaka till artikeln