Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT besökare från ca 50 länder varje månad

 

På den här sajten publicerar vi kapitel för kapitel boken
Han sköt Olof Palme
av kriminalinspektör Börje Wingren och journalisten Anders Leopold.

Den legendariske kriminalreportern och författaren Börje Heed, som avled 1997, var den förste som läste Börje Wingrens och Anders Leopolds manuskript, baserat på ett års gemensam genomgång av det fortfarande hemligstämplade förhörsmaterialet om den s k 33-åringen Victor Gunnarsson. Efter detta erbjöd han sig att skriva ett förord. Det är detta du kan läsa härintill.


FORTSÄTTNING:
Inledningen till boken
är Börje Wingrens sammanfattning av omständigheterna kring förhören av den anhållne Gunnarsson och kontroversen mellan spaningsledning och förundersökningsledning vilken saboterade palmeutredningen.


Åter till startsidan

 

 

FÖRORD
av BÖRJE HEED
Kriminalreporter

Under påskhelgen 1993 läste jag en inbunden bok och ett manuskript. Boken var 40 years of murder av professor Keith Simpson, den världsberömde rättspatologen.
Manuskriptet var författat av kriminalinspektör Börje Wingren som gjort en inträngande analys av mordet på statsminister Olof Palme 1986.
Professor Simpson sysslade under 40 år med de största mordfallen i England: syramördaren Haigh, A6-mördaren Hanratty, Christy som hade fyra kvinnolik nedgrävda i trädgården och tre i sin garderob, Michael X i Karibien, gangsterbröderna Kray i London, ett dussintal strypare, kung Ananda av Siam och många fler.
Åtskilliga räddade han undan bödeln genom att inför domstol visa att polisens teorier saknade vetenskaplig grund. Det fordras en stor del självförtroende och civilt kurage för att ge sig upp i Old Bailey och bli hudflängd av berömda försvarsadvokater.
Kriminalinspektör Börje Wingren har valt att utkomma i tryck med sin lösning på Palmemordet. Som kriminalreporter känner jag väl till hans skicklighet som utredare av grov brottslighet och hans väldokumenterade förhörsledaregenskaper.
Det var också han som utsågs att de 30 första timmarna höra den 33-åring som då var mest misstänkt. Av oförklarligt misstag släppte en åklagare mannen på fri fot. En senare tids sjukdom tillbringade Wingren med att gå igenom alla bandade förhör med den misstänkte.
De gjorde en ytterligt noggrann och så småningom spännande analys som väl ingen åklagare i dag kan nonchalera. Den intelligenta styrkan i utredningen är att de vittnen som han används i pusselarbetet alla varit närvarande på eller i närheten av brottsplatsen på Sveavägen vid tiden för mordet på vår statsminister Olof Palme.
Det är vad dessa människor berättar och den utomordentliga sammanställningen Wingren gjort som nu äntligen kan klargöra det mest traumatiska mord som förövats i landet sedan skrotladdningen mot Gustav III på operamaskeraden 1792.
Det har gällt att spjälka isär förhörsprotokollen, koppla samman dem med vittnens utsagor, oundvikliga slutsatser måste dras även om man så småningom får klart för sig att Olof Palmes baneman är en galning. Och den slutsatsen måste dras offentligt och med motivering. Det är det jobbet som den sjukskrivne kriminalinspektören till stor del utfört
kostnadsfritt.
Palmeutredningen, som kostat staten astronomiska summor, är väl efter detta manuskript färdig att läggas i graven och dess personal kan återgå till ordinarie sysslor.En viktig sak är dock att kriminalinspektör Börje Wingren inte får tystas utan att hans förundersökning överlämnas in
extenso till chefen för den juridiska fakulteten vid Stockholms universitet.
Kriminalinspektör Börje Wingren är i besittning av samma civilkurage som professor Simpson och är säkerligen inte rädd för att möta topparna inom den svenska juridiken.
Börje Heed