De besköts på samma sätt som Olof och Lisbet Palme LEOPOLD REPORT

27a

EN SKAKANDE KOPIA AV MORDET
PÅ OLOF PALME

Av Anders Leopold
Det här är mordförsöket som är en häpnadsväckande och skakande kopia av mordet på Olof Palme.
Den ledande oppositionsmannen mot chilejuntan, Bernardo Leighton, och hans hustru Anita sköts med två skott bakifrån på en gata i Rom.
Men det är inte bara en kopia av det som hände på Sveavägen - bakom attentatet fanns personer som leder spår direkt till CIA, Sydafrika och Chile och agenter som utpekats som skyldiga till attentatet mot Sveriges statsminister.

Efter mordet på Olof Palme kontaktade FBI svenska UD och påpekade den slående likheten mellan mordet och mordförsöket i Rom med en motivbild som mycket väl kunde vara densamma.
I det PM som gick till Palmegruppen och Säpo poängterades, enligt min källa i den första Palmegruppen under Hans Holmér, vikten av att söka en ensam galning som mördare. Bakom attentatet låg den chilensk-amerikanske agenten Michael Townley - som Lisbet Palme direkt efter mordet pekade ut som tänkbar gärningsman. Townley och hans grupp valde ut en inhemsk attentatsman, Pierlugi Concutelli. Han var en extremist som misslyckats med det mesta men var lätt att köpa. Han lyckades inte heller avliva sina två offer. Concutelli dömdes till livstids fängelse för mordförsöket.
Attentatet i Rom var alltså en konspiration med en ensam galning som gärningsman. Det fanns redan från början anledning att misstänka att mordet på Olof Palme genomförts enligt samma scenario.
Bernardo Leighton var en av Olof Palmes nära vänner. Attentatet mot honom och hans hustru finns beskrivet i boken "Labyrinth". Den har författats av åklagaren Eugene M Propper. Propper var åklagare mot Michael Townley när denne dömdes för bombattentatet mot Allendes USA-ambassadör Orlando Letelier i Washington.
Townley gjorde ett antal avslöjanden mot löfte att få ett lindrigare straff. Bl a berättade han att han i december 1976 beordrats att mörda Olof Palme i samband med Socialistinternationalens möte i Madrid men inte kommit i läge. Han erkände också att han planlade attentatet mot Bernardo Leighton i Rom.
Så här skriver Propper i sin bok om mordförsöket:

Klockan tjugo över åtta, på en given signal, går en man utrustad med en pistol emot dem på gatan, passerar dem, vänder sig om och skjuter bakifrån två skott. Den första kulan går in i Leightons nacke, fortsätter upp genom hans huvud och går ut till vänster alldeles vid sidan om pannan. Hustrun Anita vänder sig chockad mot maken och träffas i sidan av den andra kulan. Den går rakt igenom bröstet och klipper av en del av hennes ryggmärg.
Angriparen försvinner och lämnar paret i en hög på gatan. Alla Alfas (operationsgruppens namn) män är ute ur Rom innan klockan nio. Det var lika enkelt som han lovat att det skulle vara.


Gruppen hade, liksom det kan antas vid mordet på Olof Palme, hållit makarna Leightons bostad under bevakning en längre tid och sedan följt efter dem när de gått ut. Attentaten genomfördes när de båda politikerna och juntamotståndarna återvände hem med sina fruar. Mördaren sköt två skott bakifrån på nära håll. Det ena skottet riktades mot fruarna.
Olof Palme och Bernardo Leighton, som träffades vid ett flertal tillfällen med det gemensamma intresset att återinföra demokrati i Chile, tycktes se på tillvaron på samma sätt. De ville ha en privat sfär utan livvakter eller annan bevakning. Det gjorde attentaten enkla att genomföra.
Så här skriver Propper:

Leighton var en man full av förtröstan som inte lät några arrangemang för säkerheten styra sitt liv. Han och hans hustru promenerade öppet till affärer och möten.

Precis som Lisbet och Olof Palme den ödesdigra kvällen i februari 1986 ensamma promenerade hem från biografen Grand.


Detta är faktiska uppgifter som går att kontrollera hela vägen.
Man har därför rätt att anta att samma personer döljer sig bakom de båda attentaten.. Palmemordet kan mycket väl vara ett Townley-scenario med en svensk extremist som gärningsman. När FBI:s tips nådde Hans Holmér fick hans också veta att Michael Townley vid mordtillfället befann sig i USA. Därmed avskrev han spåret. Det har sannolikt inte varit någon i Palmegruppen som under årens lopp ägnat det något större intresse. Att Townley hade grupper som han mycket väl kunde styra hemifrån var väl en alltför fantastisk tanke för Holmér. Att Townley, som var underställd Pedro Espinoza - se Chilenska proffsmördare fanns i Stockholm mordnatten - kanske styrde RT och JI måste vara en slutsats som ligger långt utanför de ansvariga mordspanarnas fattningsförmåga.
Åter till sammandrag del 3.

Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT besökare från ca 50 länder varje månad