Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT
1.519.942 besök på våra sidor under 2003

Kattnovellen 2

BALANSAKT PÅ BALKONGEN
av Inger Wahlöö

Det är oansvarigt att skaffa katt när man bor på sjunde våningen och inte kan leva utan att ha balkongdörren öppen.
Det är oansvarigt att skaffa katt när alla balkongerna är förbundna med varandra, utan skydd mot grannens, det är oansvarigt mot katten och mot medmänniskdorna.
Jaja, det är sant, alltsammans. Och innan man skaffar husdjur ska man ha tänkt igenom allt in i minsta detalj. Jag vet. Men riktigt så rationellt fungerar nu inte verkligeheten. Och har man "tatt Fan i båten får man ro han i land". Problem är till för att lösas. Författaren Teodor Kalifatides säger med glimten i öga att svenskarna alltid ska lösa problem. Och har de inga skaffar de sig, menar han.
Dagen randas när Pusjkin vågar sig ut på balkongen och kryper upp i en balkonglåda. Där sitter han och blickar med med upphöjd värdighet ut över sitt Grand Canyon - Gustaf
Adolfs torg. Han är lugnet självt. Det är inte jag. Hjärtat bultar och bankar.
Jag lockar. "Pusssjkin, ssssöta kisssemisse, kom till matte, kssssskssss". Han ignorerar mig. Jag vågar inte gå ut och hämta in honom. Då hoppar han, säkert som amen i
kyrkan, rakt ut i luften! I skrifterna står att katter bättre klarar fall från fjortonde våningen än från sjunde. Pusjkins odds är inte bra.
Till min räddning kommer Emil, l8-åringen med erfarenheter från sommarjobb på kattpensionat. Han är djärv och beslutsam, slänger ut sin långa reptilarm och hämtar utan prut in Pusjkin. Som sliter sig, söker skydd i hörnet bakom gardinen och vi är tillbaka på ruta ett.
l8-åringen är obarmhärtig.
- Du visste det skulle bli så här! Vad gör du nu?
Vi ringer till kattpensionatet. Ägarinnan skriker åt mig. UNDER INGA SOM HELST OMSTÄNDIGHETER FÅR JAG SLÄPPA UT KATTEN PÅ BALKONGEN. HAN FALLER NER OCH OM HAN INTE DÖR SKADAR HAN SIG OCH JAG MÅSTE AVLIVA HONOM. DET ÄR DJURPLÅGERI!
Hon befaller mig att omedelbart låta bygga en låda med glas på alla sidor, med rymningssäkert lås och sätta ut den på balkongen - med Pusjkin i.
D e t vore djurplågeri.
Jag monterar upp gamla kylskåpsgaller mellan balkongerna. Nytt nästan hjärtstillestånd. Pusjkin försöker klättra runt gallret på vägen mot de hägrande pelagoniorna. Han klöser sig fast med framtassarna i gallret, baktassarna hänger fritt svävande i luften, sju våningar över marken. Blicken är vild, öronen tätt utmed huvudet!
Anders Zorns hustru, Emma, sa om äktenskapet att det var "mellan himmel och helvete, mest helvete". Pusjkins och mitt äktenskap befinner sig i samma läge.
Grannen med pelagoniorna är obeveklig. Frun i huset är rädd för katter som för vilda tigrar och pelagoniorna är viktigare än Pusjkins liv. "Det måste du förstå", får jag höra.
Grannen till vänster gillar inte att Pusjkin spatserar in och kissar på hans äkta matta och fräser och klöser omkring sig när han blir utvisad. Men Rolf är djurvän och förstår mina samlevnadsproblem. Han finner sig i att Pusjkin fäller rikligt med hår på hans altankuddar från Svenskt Tenn! Big thinking! En man i min smak. Men gränsen för hans acceptance upphör när jag talar om Pusjkins öolyckliga barndomö. Då fnyser Rolf.
Jag upptäcker att marknaden saluför en gelé aktig massa som stinker apa. När katter känner vittringen av den, vänder de på störten och nalkas aldrig mer platsen. Inte alla, sa mannen i djuraffären. Jag hastar hem och ber till katternas gud att Pusjkin ska avsky lukten.
Jag vräker ut en halv flaska giftgröna gelékulor i riktning pelagoniebalkongen.
Attentatet mot Pusjkins inskränkta frihet fungerar. När han närmar sig lukten sätter han sig på bakhasorna, stirrar olyckligt ut i luften, backar och stör aldrig mer pelagoniorna.
Jag gör inte samma sak mot empatiske Rolfs balkong. Ber ytterligare en bön till katternas gud. Måtte Pusjkin inse att Rolf är hans vän och att ett anständigt uppförande är på sin plats. Jag viskar i Pusjkins öra att han inte ska oroa sig. I värsta fall får vi låna pengar och flytta in i villa.
Pusjkin har slutat bajsa i sin låda i badrummet.Var lägger han sina korvar? Jag förtränger tankarna på att det sker i Rolfs blomsterlådor. Beslutar mig för att problem inte behöver lösas förrän de uppstår - förrän Rolf tröttnar!
En dag möter jag fastighetsskötaren. Han bär på en plastsäck.
- Du, säger han, vet du var din katt sköter sina behov? På taket, vid tornklockan! Jag har just skyfflat upp en säck full.
Jag stirrar på Patrik, jag stirrar på säcken.
- Hur kommer man dit upp? Jag tar hand om rengöringen!
Vi tar hissen upp till sjunde våningen i granntrappan. Tar oss ut på en piskbalkong, uppför en järnstege och ut på det platta taket. En promenad på taket, vi är framme vid klocktornet.
Jag stönar. Hur kommer Pusjkin hit upp?
- Ja, säger Patrik lugnt, han kommer väl via Rolfs altan, på nåt vis.
Vilken lycka, väljer jag att tänka. På natten, när Malmö sover, tar Pusjkin sig en promenad - med svansen i vädret - utmed taket, runt hela kvarteret, förbi kanalen och
fram till klocktornet. I norr ser han ut över Öresund, i söder ända ner till Triangeln!
Jag ställs nu inför ett av mitt livs svåraste beslut. Ska jag hälla ut giftgröna gelékulor även mot vägen till friheten på taket och döma katten till ett långt och tråkigt liv med tillgång till endast vår balkong eller ska han få fortsätta sina nattliga äventyr - med risk för ett kort och lyckligt liv? Jag bestämmer mig för att tro på ett långt och lyckligt liv. Jag litar på Pusjkin!
Kommer mitt beslut att dana min känsla för levande varelser, två eller fyra ben, eller göra mig till en ansvars-lös kattmördare? Jag vill inte ha makt över någon. Jag är fångad i en fälla! Jag tittar på Puskjin och säger "Varför kan du inte tala?"
Det blev inget långt liv men det var inte livet på Gustaf Adolfs torg som ändade Pusjkins liv. Det var en fartmarodör på Österlen.
Till sidans början

 

 

 

 Det finns ett kattspråk
säger sign. Felix
Han har provat på det här språket med sina två katter sedan de var nyfödda. Och nu förstår de exakt vad han menar - om de vill, förstås. Ska du använda dig av det så börja med kattungen, skriver Felix.

 

Fojma - sova eller somna: "Nu ska du fojma!" övers. "Nu ska du sova!"
Fintissa - fin katt. Ett av många berömmande uttryck som katt upp(s)kattar.
Nölkens - mjölk. "Här får du lite nölkens!"
Hungtissa - hungrig katt. Används ofta i frågeform: "Är du en hungtissa?"
Tissegjisen - kattegrisen, uppskattande uttryck vid klappning.
Jämtar - betydelse 1: längtar "sitter du där och längtar?" (efter matte eller husse)
Jämtar - betydelse 2: väntar "sitter du där och väntar?" (på matte eller husse).
Jaj haj du jajit? - Var har du varit? Fråga då katt varit borta för länge.
Gulltussegjiset - mera känslosamt uttryck vid kramning.
Hejtansen - kärleksfullt hälsningsord vid passerande av katt i trädgården.
Tolmi dåj! - Kom då! Kärleksfullt tillkallande av katt.
Jat - mat! Kort effektivt tillrop när maten står på golvet.
Matinens - vid direkt servering: "Här kommer matinens!"
Källematinens - vid direkt servering av kvällsmat: "Här kommer källematinens!"
Observera att K måste uttalas som K i Katt.
Jåtta - liten mus.
Pippisågel - fågelunge som inte får röras.
Gottisköntens - skönt, vid killning bakom öra och under haka i samband med kramning.
Sultissa!
- ful katt! Kraftord när katt inte skött sig, t ex ätit upp fågelunge.
Tojva jidda, ut! - Ut! Nu ska husse/matte sova middag. Stör inte med något trampande på magen.
Va gäller du söj? -(G uttalas som i Gustav) Vad gnäller du för? När katt är så där gnällig som bara katter kan vara.
Tassa gjisen! - stackars kissen. När katt gjort sig illa på grannens hund el. dyl.
Tujtisse - uppmuntrande tillrop när katt kurrar.
Gjisetjollet - uppskattande uttryck vid mera intensivt klappande.
Några vanligt förekommande pluralformer när man har mer än en katt:
Tissingarna - katterna
Tullingarna - kattungarna
Båda tånens -
båda två. "Men se, här tolmer ni båda tånens" övers. "Men se här kommer ni båda två.
Träna på! Hälsningar Felix!

Repetering av kattspjåket

Åter till kattsajtens förstasida