vinjett

Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT Besökare varje månad från ca 50 länder
26år

Här får du upp debattarkivet och våra debattsidor.
Det mesta handlar givetvis om mordet på Olof Palme.
Men också om frågor och svar kring
Palmematerialet på Leopold Report.
H
är kan du gå in direkt och rikta dina synpunkter till Anders Leopold.

Flera års intressant och spännande debatt, kommentarer, spekulationer och funderingar kring mordet på Olof Palme hittar du på våra gamla debattsidor

och här hittar du Debattarkivet

2011-10-25 Vilket var motivet?

2012-01-14

Vem var han - den misstänkte statsministermördaren?

Hej Anders!

Jag har inte kollat igenom alla vittnen som du nämner som kan fria Christer Pettersson från brottsplatsen 28 feb 1986 kl 23:21 i hörnet av Dekorima. MEN, jag vill kunna bidra med ett vittne till den skaran som faktiskt kände till Christer Pettersson mycket väl eftersom han bodde i samma kommun som CP honom fram tills han dog. Vittnet heter Lars Jeppsson och är det första vittne som Gärningsmannen (GM) passerar när GM springer förbi byggbarackerna och honom på några meters avstånd och upp för trapporna till Malmskillnadsgatan för att sedan gå upp i rök. Vittnet tar ju efter GM men tappar bort honom. Han möter ett par och frågar om de sett en man springa här och de svarar jakande och pekar ned mot David Bagares gata.

Han har därför jämfört GM med Christer Pettersson. Jag har frågat vittnet själv och han säger att "Om det varit Christer Pettersson borde jag känt igen honom. Jag är säker på att det inte var Christer Pettersson som mördade Olof Palme även om jag inte riktigt såg ansiktet den kvällen". Jeppsson hade ju bland annat tagit omvägar för att han inte vill gå där Christer Pettersson befann sig.

Han har ju nämnt att GM vänder sig om för att titta tillbaka ned mot brottsplatsen. Han beskriver mördaren att den hade bred ryggtavla, sprang tungt men hade bra kondition ändå. Kondition hade nog inte den försupne kåkfararen Pettersson.

Vittnena på David Bagares gata Yvonne N och en till som jag inte kan namnet på.. Yvonne nämner att mannen som sprang förbi dem försökte stoppa ned något eller ta ur något ur en väska och att det var jobbigt för mannen att springa. De möter Lars Jeppsson som frågar om de sett en man komma springandes. MEN, GM har ju försvunnit ur Jeppssons synfält och David Bagares gata är rätt lång. Jag undrar om inte Jeppsson gett gärningsmannen ett väldigt stort försprång OM nu GM sprang ned för David Bagares gata. Jag är lite inne på GW Perssons teori att GM tog till höger istället för att smälta in bland folk istället. GM kunde likväl ta till vänster.

Jeppsson har gått ned för David Bagares gata och vid David Bagares gata 24-26 se en siluett huka bakom en vit Volskwagen som tillhörde Polismannen Clas Djurfeldt (därav misstankar mot polisen) Djurfeldt var i den Pikétstyrka  3230 som precis efter skottlossningen befann sig på Brunkebergsåsen men åkte därifrån strax efter att skotten fallit som svarade på larmet och blev andre polispatrull på platsen strax efter Gösta Söderström och hans kollega Ingvar W.
Det är trott att Jeppssons iakttagelse av den hukande siluetten bakom bilen är den sista säkra iakttagelsen av GM. Men, det är Jeppsons egen uppfattning att detta kan vara den som mördade Olof Palme.

Vad tror du om mördarens flyktväg?
Vad tror du om Walkie-talkie iakttagelsen på mordplatsen kort före mordet som de två finska kvinnorna lämnat?
De samtalar med en man med walkie-talkie som pratar i den och säger "Jag är igenkänd!" och får svaret att strunta i det och fortsätta ändå. En av kvinnorna tyckte sig känna igen mannen från ett gym i Upplands Väsby som en finsk och tilltalade honom på finska.

Tittar man på vittnena Inge Morelius och Nicola Fauzzi styrks det att mördaren måste befunnit sig farmför makarna Palme och inte bakom. Enligt korvgubben Ljubisa Nadic på Adolf Fredriks kyrkogata gick Pettersson bakom makarna på 3-5 meter, men hovrätt har konstaterat att ingen säker slutsats kan dras. 
HÄR dyker det konstiga upp. Morelius sitter i sin gula opel och observerar att det finns folk framför honom, han observerar att en man står och väntar vid hörnet av Dekorima, vid avfasningen, Nicola Fauzzi passerar makarna på Sveavägen eftersom Lisbet ville titta i butiken SARI. Nicola noterar att det går en man bakom makarna. Det visar sig vara vittnet Anders Björkman. Mördaren befinner sig alltså framför makarna. Men hur kan Pettersson obemärkt sneddat över till andra sidan Sveavägen bland allt folk och bilar för att ställa sig där? Det finns  INGEN utredning som styrker detta. Morelius ser att mannen som väntat vid hörnet av Dekorima skjuter mot två personer. "En slakt, en avrättning" som han sade.

Tittar man på hur brottet har gått till finns det ingenting som passar in på Pettersson. Skottet var mycket välplacerat och förstörde kotpelaren, passerade genom matstrupe, luftstrupe, slet sönder aortan och passerade genom bröstbenet. Talar starkt emot Christer Pettersson. Olof Palme faller handlöst i backen. GM hölstrar vapnet snabbt vilket vittnen uppgivit och utredaren Alf Andersson menar att GM har utfört ett skolexempel på hölstring som man lär sig inom försvaret. Jag undrar om inte GM är utbildad och visste var någonstans i kroppen alla vitala organ satt för att vara en så effektiv mördare som möjligt. *

En van skytt tror jag att han var och det begrundar jag vidare på att GM hade händerna fria när han flydde från brottsplatsen vilket tyder på att denne är vapenkunnig och kan dra fram vapnet när han behöver det.
Sen att han bommar Lisbet är för att hon vrids till , "Där hade jag nog missat" sade GW Persson som är en mycket van skytt själv. Han menar att GM är övertygad om att han dödat Lisbet, men att han tittar tillbaka mot sin gärning verkar försvaga det påståendet.

Gm verkar vara en ordnad typ, en som hatar Palme som jag tror av politiska skäl, Palme var en politisk kontroversiell person. Sådana mördas av politiska skäl. Att mördaren har väntat in Palme tyder på att han har sett makarna framifrån och kan se att "här kommer Palme" och där faller teorin om att Pettersson misstagit sig och blandat ihop Olof med spelklubbsägaren Sigvard Cedergren som denna redan hade träffat på spelklubben Oxen tidigare under kvällen!

Här går han på en dejt med statsministerns fru! Det är en löjlig teori att han skulle ha misstagit sig....
Två skott faller, tyder på att brottet har föregåtts av planering. Pettersson har varit känd för impulsiva gärningar. Aggressionsutbrott utan planering.

GMP alltså gärningsmannanprofilen är irrelevant för den påvisar att GM är en Christer Petterssontyp.
Den hävdar mordet var kaotiskt, oplanerat och  motivlöst men inget talar för att det var kaotiskt. 
Alla intressanta walkie-talkie-iakttagelser sopas under mattan med orden "sena utenöjen är till för en yngre publik".
Makarna själva åt på en restaurang på onsdagen i Gamla Stan vid en sen tidpunkt. Sen springer de ju på biografen Grand mellan kl 21-23 på fredagen. Jag har svårt att förstå tankegången hos utredarna. Möjligt är det så att det Svenska hatet mot Olof Palme inte VILLE utredas p.g.a att det skulle komma att skada idealbilden om hur Sverige är som land med den demokratin och hur vi ser på saker och ting. Inte konstigt att Holmér ville koppla in sin vän Ebbe Carlsson , bokförläggare och mörkläggare, och Holmér fick nästan obegränsat med resurser för att förvilla utredningen in på att kurder hade ihjäl statsministern.

Lösningen tror jag ligger i Sverige. Hos högerextremister som såg Palme som ett hot mot nationen, en som sålde ut Sverige till Sovjet, en landsförrädare och som tyckte att han måste bort. Kartrläggning har säkerligen skett, möjligtvis telefonavlyssning under tiden Palme var hemma. Men det svåra i konspirationsfrågan är just denna detalj att ingen visste att Palme skulle ut den kvällen när Palme knappt själv visste om det.

Palmegruppen med Ölvebro i spetsen fick trots den friande domen mot Pettersson sitta kvar! Ölvebro ställdes mot väggen av Palmes gode vän Harry Schein när Ölvebro påstod 1994 att "om ett halvår har vi löst brottet". Schein menade då att då måste man veta vem mördaren är. Ölvebro hade ingen kommentar till det.
Istället för att att utreda de svåra motivbilderna valde man enklare lösningar, alltså ensamma galningar.

Schein menade att man måste utreda den politiska konspirationen och att mordet var politiskt instämde Ölvebro. Enligt utredaren Alf Andersson hade Ölvebro uttryckt att mordet inte var politiskt och när GMP kom var ju det totalt uteslutet.
Det är bevis på att man inte jobbat lika förutsättningslöst som men egentligen borde kunnat göra.
Sen att man fastnat på att det skulle vara en Smith and Wesson är galet.
Enligt granskningskommissionen så kan mordvapnet vara en Smith&Wesson, Llama, Sturm-Ruger, Escondin, Ruby eller Kassnar.

Norra Magasinet undersökte detta vidare och kom fram till att en 38 special kan fogas till eventuella mordvapen.
Men kunskapen man hade om Christer Pettersson fick bestämma vad som skulle vara fakta för utredningen det visade sig när man ställde Krusell mot väggen när denna hittat på egna ord som vittnen sagt. Han ändrade lite i vittnesmålen av ett vittne nere på brottsplatsen och Yvonne Nieminens vittnesmål i sin bok "Palmemordets Nakna fakta" där han sade att Nieminen sett att mannen som kom springande stoppade in något i ärmen. Han menade också att på det sättet Christer Pettersson rör sig på stämde överens med en vittnesiakttagelse som han hade satt in ett extra ord i för att passa Petterssonteorin.

Det fanns 22 vittnen på Sveavägen. INGET vittne har sett en Christer Pettersson passera och snedda över till Tunnelgatan/Sveavägen. Pettersson må ha varit den bästa lösningen på nationens trauma men inga starka fakta talar för att han har med mordet att göra.

Granskningsskommissionen menade att det svenska hatet inte fanns i utredningen. En outredd motivbild precis som Indien och Bofors-affärerna.

Men du Anders Leopold är ju övertygad om att mördaren är chilensk. Jag har alltid trott på att mördaren är av skandinaviskt ursprung och med bra lokalkännedom och bor i Sthlm därav en av orsakerna till att han går upp i rök, men också berodde det ju på polisen oförlåtliga slarv under mordkvällen som att inte larma fler distrikt än Norrmalm o inte heller spärrade av gator och kontrollerade fordon vid utfarter, rikslarmet dröjde ju också och då var det ju för sent med ovanstående åtgärder.

Men Polisspåren är ganska tunna, men mördaren kan ha den bakgrunden typ Polisiär, militär eller försvarsutbildad.
Hälsning Sebbe

lrkommentar

Hej Sebbe!

Min bild är att det inte är mördarens flyktväg som vi följer - utan Victor Gunnarssons. Här har man enligt min uppfattning begått ett fatalt misstag. VG iakttogs av ett ganska säkert vittne mitt emot Grand-biografen och har troligen sett att Palme drar sig norrut på Sveavägen. Mot alla planer – i vilka VG ingår. Gunnarsson kan det här området som sin egen ficka. Han hinner springa in på Kammakargatan - Luntmakargatan och komma ut på Tunnelgatan  ganska nära mordplatsen när skotten smäller.

Mördaren går lugnt runt sitt offer och börjar småspringa in i mörkret på Tunnelgatan. När skotten avlossas har alltså Gunnarsson nästan nått fram till korsningen. Han är chockad. Han står vänd mot mordplatsen och det är kombinationen mördaren-springer-in-på Tunnelgatan och den stillastående Gunnarsson som får Lisbet Palme att tro att mördaren först springer iväg och sedan (helt omotiverat) stannar upp och vänder sig om innan han fortsätter.

Några vittnen hinner alltså se Gunnarsson – bl a Anna Hage som försöker ge Palme konstgjord andning. Hennes beskrivning stämmer in på Gunnarssons klädsel, den knälånga rocken som fladdrar kring benen, de sluttande axlarna ( hans huva var uppfälld). Vid rekonstruktion av VG:s jacka visade det sig att bakifrån ser det ut som om hans axlar får en flaskmodell. Finns också med i Lisbet Palmes korta signalement. Andra hann se en huvudbonad som liknade Gökboet-mössa eller en keps med stor skärm. På Gunnarssons kanadensiska flygarrock – som hela vintern legat i ett förråd och som han hämtade ut kvällen före mordet - fanns en skinnkant runt huvan. Med den uppfälld har du nästan en Gökboet-mössa. Dessutom ett nästan helt dolt ansikte i mörkret.

Ett vittne direkt efter mordet ser en man springa in på Tunnelgatan med åtsittande byxor och en sorts höga tennisskor på fötterna som byxorna vek ihop sig över. Stämmer helt in på Gunnarsson klädsel den här kvällen – byxben som inte kunde stoppas ner i basketdojorna.

Gunnarsson vet vart han ska ta vägen efter den chockartade upplevelsen (kan beskrivas så att han fanns med i planerna och i sin väska inte hade ett vapen utan en  walkie-talkie i vilken han skulle meddela andra i gruppen vart Palme tog vägen efter biobesöket). När han insåg att attentatet verkligen genomförts flyr han sannolikt chockad den väg han kan – in på Tunnelgatan och uppför trapporna. Och han var relativt spänstig för att ibland ta två trappsteg i sänder, som Jeppsson bl a nämner.

Jeppsson kommer in i bilden kort efter skotten och hör dom och ser kort efter en man springa förbi barackerna mot trapporna. Därefter tar han upp förföljandet men mycket försiktigt. Han är lite rädd och beskrivningen av mannen som springer uppför trapporna är otydlig och skiftar vid olika förhör. En av de poliser som hört honom och som jag pratade med sa att han uppförde sig mycket underligt och gjorde vissa ändringar så ett tag blev man ganska misstänksamma mot honom som om han var delaktig på något sätt. Jag tror han var ganska rädd för att en ev. gärningsman skulle se honom som ett farligt vittne.

Det avgörande vittnet är Nieminen www.leopoldreport.com/NIEMI.html och hennes sällskap som ser mannen med uppknäppt knälång rock – denna kalla kväll - komma springande uppför trapporna bara ett tjugotal meter ifrån henne på andra sidan gatan. Hon ser honom samtidigt stoppa ner något i en väska som hänger på axeln under rocken: ett vapen? En walkie-talkie? I förhöret säger hon om väskan:
Väskans färg kan hon inte se men hon uppskattar storleken till 20x15 cm 

Det makalösa är att hon kan beskriva väskans storlek som 20 x 15 cm vilket också stämmer exakt överens med de tre flickornas uppgift om väskan vilka pratade med Gunnarsson på Mon Cheri några minuter från den blivande mordplatsen någon timme före mordet. De beskriver axelväskan som ganska proppfull. Vittnet MO säger om väskan: ”Jag ska se… måste titta med fingrarna, 20 x 15 ungefär”.

Så vem sköt och vart tog han vägen?

De två män som gick före makarna Palme förbi korvkiosken på Sveavägen (och som något vittne trodde var livvakter) fortsatte söderut på på västra sidan mot Kungsgatan medan Palme gick över på den östra sidan. Det är enligt mitt scenario proffsen – chilenarna Thieme och Izquierdo. De hade sannolikt enligt ex-chilenare funnits i Stockholm hela veckan tillsammans med flera personer ur den sydafrikanska säkerhetstjänsten som enligt olika källor haft uppdraget att eliminera Palme men inte på grund av den hårda säkerhetsbevakningen vid antiapartheidmötet i Folkets hus söndagen före kom i läge. Den här kvällen gjorde de det då helt osannolikt Sveriges statsminister gick på bio utan några livvakter.

Historien om Thieme kan du läsa om på annat håll i mitt material. www.leopoldreport.com/LRsajt47.html Enligt en grupp exilchilenare reste han och Izquierdo från Bonn via Köpenhamn till Stockholm lagom till antiapartheidmötet i Folkets hus veckan före mordet. Finns ingen anledning att betvivla exilchilenarnas uppgifter. Det här var kända proffs som jagade exilchilenare.

Jag tror det var han som sneddade över Sveavägen och ställde sig framför Dekorimas skyltfönster. Med alla de liv han bidragit till att släcka under sin tid som Pinochets hantlangare var väl det här bara en gentjänst till sin svärfar – Thieme var gift med diktatorns dotter Julia och en av de som ledde den paramilitära gruppen vid attentatet mot president Salvador Allende 1973 med stöd av general Pinochets armé och flygvapen och de som bekostade hela avrättningen: CIA.

Därför sköt han två skott och såg att det räckte. Gick (enligt Morelius vittnesmål) lugnt runt sitt offer och kanske småsprang in i mörkret på Tunnelgatan. Han gjorde det varje människa i hans situation skulle ha gjort på en mycket mörk gata med en mordplats kort bakom sig; han vek av vid första tänkbara tvärgata. Alltså till höger på Luntmakargatan. Där försvann, enligt min uppfattning, Palmes mördare och kanske också hans vapen. Det var en sannolik flyktväg som inte ägnats något större intresse i Palmeutredningen. Alla trodde - även jag under lång tid - att mördaren flydde uppför trapporna på Tunnelgatan. Har någon letat efter ett mordvapen i kloakerna på södra delen av Luntmakargatan och området där omkring?

Nu sattes jakten igång på mannen som rusade uppför Tunnelgatans trappor. Han har alltid varit Palmes mördare. Och offret blev Victor Gunnarsson medan vettiga utredare som inte fick gehör insåg att det omöjligt kunde vara en knarkad och berusad Christer Pettersson. Han hade aldrig kommit upp.

Men grejen är att VG sannolikt visste så mycket om mordet (chefsåklagare Anders Helin i intervju: Han var inblandad men inte gärningsman; mordkommissionens chef Arne Irvell till mig: Han var inblandad men var inte gärningsmannen) visste så mycket så hade han häktats hade sannolikt hela mordhistorien rullats upp och de som låg bakom attentatet avslöjats. Och då hade Sverige politiskt hamnat i en svår situation mot Storebror... Tack för alla avslöjanden Gunnar Wall.

Därför ”Mörklades” den. Nu släpptes VG av maktfullkomliga skäl och chefsåklagare K G Svensson, som under spionåren var USA:s handgångne man och för svag för att möta den svenska regeringens påtryckningar, ska här klart misstänkas för att ha handlat under politiskt tryck. Det finns småtjuvar som häktats för mindre men en misstänkt statsministermördare med ett stort antal vittnesmål mot sitt agerande dagarna efter mordet och sitt hat till Palme prövas inte inför en domstol utan släpps. Ofattbart! Och det kanske största misstaget i hela mordutredningen.

Vilka var det som drev på? Det går jag inte in på här men följ gärna min artikelseri på www.leopoldreport.com som ger bakgrunden och som bevisar att det var ett statskontrollerat mord.

Och VG kunde få uppehålls- och arbetstillstånd i USA trots att han saknade alla ekonomiska förutsättningar och dessutom var misstänkt för mord på FN:s fredsmäklare. Otänkbart för någon som inte hade ett oerhört starkt stöd uppifrån. Ta det gärna som ett indicium.

Och där kunde han ha det bra ända tills jag och Börje Wingren skrev boken ”Han sköt Olof Palme” och det blev känt att han skulle stämma oss och förlaget Tiden för förtal. En pratmakare som Victor Gunnarsson inför en svensk domstol? Tre månader senare tystades han i det som beskrivs som ett svartsjukedrama men enligt min uppfattning med starka bevis i bakgrunden inte är det.

Jag är den ende som har originalet av Bonniers refuserade manuskript vilket VG  skrev på drygt 200 handskrivna sidor och som jag kommer att publicera vid rätt tillfälle. Jag lämnade en kopia till Palmeutredningen 1988 tillsammans med en serie anonyma brev som genom textanalyser m m visar att VG sannolikt var författaren. En av de som drabbades var den socialdemokratiske debattören och författaren Hans Haste, som jag under lång tid samarbetade kring de här frågorna. Kränkande brev i Hans Hastes namn skickades ut, bl a till Olof Palme. Med ledning av VG:s opublicerade manus, mitt material och de anonyma breven gjorde Hans Haste en mycket träffsäker analys av den person som anhållits som "på sannolika skäl misstänkt som delaktig i mordet på Olof Palme som gärningsman" - 33-åringen Victor Gunnarsson - och som inte ens ställdes inför en häktningsdomstol utan av obegripliga skäl släpptes:

Han är en man som anser sig vara överlägsen praktiskt 
taget alla andra, en övermänniska som rör sig som en jämlike
i kretsen av historiens riktigt stora: Jesus naturligtvis, 
Darwin, Einstein, Schweitzer, Churchill, John F. Kennedy 
etc.
Han är en man som står högt över hopen både i fråga om 
kunskaper, intelligens och moralisk resning.
Han är en man som ser det andra inte ser och genomskådar 
det andra uppfattar som dunkelt.
Han är en av de få som insett den dödliga fara 
Sovjetunionen och den kommunistiska infiltrationen utgör för
Sveriges frihet och nationella säkerhet.
Han är en man som alltid uppträder rättrådigt, rakryggat 
och modigt.
Han är en man som till följd därav likt många andra av 
historiens stora gestalter får lida mycket.
Han är en man kallad att utföra något stort, kanske att 
rädda 'landet Sverige' ur det elände som främst Olof Palme 
försatt det i.
Han är en man som i en värld av feghet, lögner, förräderi 
och annan mänsklig låghet ändå är förvissad om att sanningen
och rättvisan - med hans eget och Guds bistånd - till sist 
ändå ska segra.

Och jag skriver i boken "Han sköt Olof Palme" med utgångspunkt från hans refuserade manus (hans egna ord inom citat):

Victor Gunnarsson, världsmannen. Amerikanen, världsfrälsaren ”som kan läsa på 13 – 14 språk” – vars förebild är John F Kennedy, som har storslagna lösningar på allt från världens stora kriser till hur det avkristnade landet Sverige ska rehabiliteras, som ger Günther Wallraffs rapport med beröm godkänt, som likt en Wallraff testar vaksamheten på svenska företag, som i brist på tid inte kan engagera sig i flyktingarnas situation, som vid ett besök i Rom ”ska försöka ta en stunds audiens hos JP” (påven Johannes Paulus).
… ”Rätt diagnos har ställts. Landet Sverige har botats från sjukdomen. Nu tänds hoppet för framtiden. … Nu kommer en tid med en ny Glasnost som ger landet Sverige en definitiv uppryckning och minskar illviljans och baktalarens chanser att föra svensken bakom ljuset. … Vi väntar på en ny frisk vår med verklig Glaznost, inte fiktiv sådan. Nu gäller det ditt liv och hälsa, Sverige!”

Analys:
Manus ger en bild av en desperat kontaktsökande, men ändå från större gemenskap isolerad människa med tecken på personlighetsklyvning och storhetsvansinne. Förutom direkt uppdiktade personer som träder in i rollen som VG:s egna språkrör för att göra hans åsikter mer trovärdiga, kan tre personligheter urskiljas
VG, världsmannen som kan läsa på 13-14 språk;
VG den religiöse grubblaren, tidigare utfryst och diskriminerad, vars gud ger honom ”extraordinär styrka i själ och kropp”.
VG, den misstänkte, ”som möjligtvis kunde misstänkas vara en f d gerillakämpe från någon djungel i Sydamerika … som åtskilliga gånger blir tagen för polis på spaning på Sergels torg” och som vet att ”quislingar och förrädare skjuts i ryggen.” … Som går från kyrkan till bion där han ser Sylvester Stallone och Clint Eastwood.

Hälsning
Anders

olof