Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT besök från ca 50 länder varje månad

Kortfilmen Ester föddes under en simtur och
öppnade dörrarna till filmvärlden för systrarna P

Av Anders Leopold
(Leopold Report - uppdaterad 100326)
Deras kortfilm “Ester” hade premiär på Göteborgs filmfestival i januari 2005.
Därmed tog “Systrarna P” sitt första korta steg i filmkarriären.
Det vimlar av bröder i filmens värld - Cohen och Farelli i USA, t ex, och Fares och Lindgren i Sverige.
Men nu kommer alltså systrarna Petra Elmquist och Pernilla Johansson från Skåne och man kan säga att det redan uppstått turbulens kring dem.
-Ja, det är otroligt vilket stöd vi har fått, säger de. “Ester” visar vad vi kan. Hon har öppnat dörrarna.

Och inte bara här hemma:
Ester visades redan första året under avdelningen ”Reflexions” I Krakow i Polen och tävlade i två filmfestivaler, Montecatini och Capalbio Cinema i italienska Toscana.
Sedan dök filmen upp i sitt rätta element – på ArcLight Cinemas i Hollywood där nitton filmer i festivalens historia blivit nominerade till en Oscar. Någon Oscar blev det inte men väl sdtor uppmärksamhet.
Ester visades också i Los Angeles Short Film Festival.

Foto: Michael Palmgren

Systrarna P: Petra Elmquist tv och Pernilla J Elmquist th.
Foto:Anna Kallberg

Simmar, ja. Hollywood är Esters födelseort, kan man säga, där slog nämligen förebilden igenom. Legendariska stjärnan Ester Williams. Så “Ester” utspelas till större delen under vattenytan. Malmöprofilen m m Katarina Larke-Skedung står för det drömlika i rollen som Ester och delar den med den danska konstsimmerskan Monica Petersen som svarar för de Williamska akrobatnumren under vattnet. Där har hon fångats av en av landets skickligaste undervattensfotografer, Michael Palmgren från Klockargårdens film i Malmö.

Petra och Pernilla bor i Malmö och sammanstrålar en gång i veckan och kläcker idéer. Ester föddes under en simtur i badhuset Aq-va-kul i Malmö.
-Det var känslan av viktlöshet i vattnet som födde idén, säger Petra.
-När vi bollar idéer är det nästan rena tankeöverföringen, säger Pernilla. Det gör att vi väldigt snabbt förstår varandra och kan spinna vidare. Vi har en suverän timing och det beror väl på systerskapet.

Ester fick stöd av Svenska filminstitutets kortfilmskonsulent Anne-Marie Söhrman Fermelin och är en samproduktion med Film i Skåne. Ytterligare stöd fick filmen från Sparbanksstiftelsen Skåne, Trelleborgs kommun och SFI Växthus. Ester gick upp på bio som förfilm till den Korenaska filmen "Järntrean" och distribueras av Triangelfilm.

Systrarna P har sedan några år tillbaka filat på sitt första långfilmsmanus, som nu efter ett antal versioner äntligen börja stå på ganska fast grund och har skapat intresse i inflytelserika filmkretsar. Vid sidan om manusskrivandet gör de promotion för sin verksamhet.-Utan kontakter är det här en svår bransch att ta sig in i, säger Petra. Så vi måste hänga med i alla möjliga sammanhang.

Men man rusar inte in i filmbranschen utan att ha något på fötterna. Petra har gått välrenommerade RMI-Bergs scriptlinje i Stockholm och och Pernilla har via nätet efter två års tuff skolning fått sitt diplom i Hollywood Scriptwriting Institute.
-Det har gett oss accept till deras exklusiva scriptbank där vi kan lägga ut material i manusform för läsning, säger Pernilla. Vi har redan en idé som vi tror mycket på för en amerikansk produktion.

När systrarna P utbytt erfarenheter av sina filmstudier var de redan inne på spåret att börja jobba ihop. Så de bildade produktionsbolaget Tinroof Produktion och drog igång. Båda har dessutom jobbat inom media, Petra bl a på Radio City och Pernilla både som fast anställd och frilans för några av våra stora veckotidningar.
Systrarna P är alltså på G.
-Ja, vi har en hel del på gång, säger de. Förutom långfilmsmanus idéer till musik- och reklamfilm och en dokumentär.

Ester visas med jämna mellanrum i svensk television och på andra håll ute i världen.

Läs mer om deras kommande projekt på
www.tinroof.se