Vad vittnena såg LEOPOLD REPORT


DET FANNS VITTNEN SOM KUNDE FRIA
CHRISTER PETTERSSON
OCH FÄLLA VICTOR GUNNARSSON

 Av ANDERS LEOPOLD
12 dygn efter mordet på Olof Palme anhålls den s k 33-åringen Victor Gunnarsson (VG) som misstänkt för delaktighet i mordet på Sveriges statsminister.
17 dygn efter mordet på Olof Palme gör chefsåklagare K G Svensson en häktningsframställning mot Gunnarsson "såsom delaktig i mordet som gärningsman."
34 månader och två veckor efter mordet anhålls Christer Pettersson (CP) som misstänkt för mordet på Olof Palme.
Den 2 augusti 1989, tre och ett halvt år efter mordet, läggs förundersökningen mot Gunnarsson ner. Nu kan man inte längre misstänka honom, tingsrätten har nämligen dömt Christer Pettersson till livstids fängelse för mordet på Olof Palme. Men Pettersson frias i hovrätten.
Två personer, till det yttre lika som bröder, är under den tolvåriga utredningen i juridisk mening utpekade som gärningsmän.
Båda är kompakt byggda, rör sig tungt och med vaggande gång, de har mörk
 kraftig hårväxt på huvudet, VG har mustasch på alla tillgängliga foton, CP har både och.
Med hjälp av de första vittnena på mordplatsen kan man med stor säkerhet slå fast att i all fall inte Christer Pettersson befann sig i
hörnet Sveavägen-Tunnelgatan klockan 23.21.20 den 28 februari 1986.

CHRISTER PETTERSSONS KLÄDSEL MORDKVÄLLEN

Enar Holm (hörd 890706 kl 19.20) stötte på CP i Rotebro på kvällen den 28 februari:
-Christer var klädd i sin vanliga blå täckjacka som han alltid bär såväl sommar som vinter. EH minns att det var en rak mörkblå jacka som nåddeen bit nedanför stussen. Christer var barhuvad.
Jari Nurminen (hörd 890215 kl 09.35) säger att CP oftast hade en mörkblå halvlång arbetarjacka som gick en bit ner på låret. Jackan var inte försedd med någon kapuschong som han kommer ihåg.
Anonymt vittne som såg CP på Märsta station mordkvällen: CP var klädd i en blå jacka.
Algot Åsell (hörd 890609 kl 14.19) - det s k alibivittnet som underkändes av rätten säger att han såg CP klockan 23.35 den 28 februari på 15 meters
avstånd. CP hade en blå jacka och ingenting på huvudet.
CHRISTER PETTERSSON OM SIN KLÄDSEL: Jag hade någon form av jacka. En mörk jacka eller en skinnjacka. Jag är på intet sätt säker på vilken av jackorna
jag hade vid den här tidpunkten.
VICTOR GUNNARSSONS KLÄDSEL MORDKVÄLLEN
Vid bandade förhör har han själv uppgett att han den 28 februari 1986 när hanvid 18-tiden åkte in till centrum bar sin kanadensiska flygarrock. Den var mörkgrön, knälång och hade teddyfoder. Den hade kapuschong och inramades av en kraftig kant av teddyfodret som gick runt huvan.
Rocken beslagtogs vid
husrannsakan. Bekräftelse: Den var knälång med teddyfoder och hade en kraftig kant kring huvan.
Kort före mordet uppehöll sig VG på Café Mon Cheri på Kungsgatan, ett par minuters promenad från korsningen
Sveavägen-Tunnelgatan. Där satt han till bords med tre flickor vilka han skildes från ungefär 30 minuter före mordet. Gunilla S (hörd 8 60302):-Han hade en lång kappa i alla fall… jacka… lång kappa. Den var lång, mörk, grönaktig.
Rocken hade VG lagt över ett bord och personalen påpekade flera gångar att han skulle ta bort den. De beskriver den som lång med huva och teddyfoder.
VITTNEN MINUTERNA EFTER MORDET
OCH VAD DE SÅG AV MÖRDAREN:

Jan Andersson (hörd 860302 kl 16.00) ur protokollet: Han iakttog en man som direkt efter gärningen tog sin tillflykt till en närbelägen port. Denne mans beteende verkade på JA mystiskt och han fick det intrycket att antingen var han chockad eller starkt påverkad av någonting. Gärningsmannen sprang Tunnelgatan mot Regeringsgatan. Han var klädd i mörka kläder och JA är också säker på att han var iklädd en minst
knälång ytterrock som fladdrade när mannen sprang precis som den var oknäppt.
Han är helt säker på att
rocken var knälång och uppknäppt då den fladdrade ut från kroppen.
Anders Björkman (hörd 860303 kl 19.30) var den
var den ende som befann sig på mordplatsen förutom makarna Palme och mördaren. Han stod cirka 10 meter bakom dem när skotten avlossades. Han hade lämnat sina kamrater
efter en fest och var berusad. Dock sägs det i förhöret: "Hans bedömning av hur påverkad av alkohol han var är att han har klara minnesbilder av vissa förhållanden".
Ur förhöret:
AB gömmer sig hastigt i en port som
finns i närheten. Han omtalar att mannen som sköt var klädd i en mörk eller mörkblå stickad mössa som var ihoprullad ett par gånger samt ett mörkt rockliknande plagg som gick ner till knäna…Björkman, som befann sig på vingliga ben alldeles bakom mördaren säger att han mycket väl kommer ihåg att denne man hade en grovt stickad mössa på sitt huvud så att den täckte öronen och att mössan var liksom uppvikt med en bred kant som gick runt huvudet. AB säger vidare att han kommer ihåg en minnesbild av en lång rock och den rocken gick en bit nedanför knäna och fladdrade. AB:s slutliga beskrivning av mördarens klädsel från mordplatsen är denna: Mannen bar på huvudet en mörkblå eller svart stickad mössa vars kant var upprullad på sådant sätt att den stod ut och syntes tydligt. Mössan gick dock ner ganska långt baktill i nacken... och rockkragen döljer också hår och nackparti.
Anna Hage
(hörd 860303 17.45) rusade ur bilen och försökte ge Olof Palme
första hjälpen. Han var då fortfarande vid liv.
Hon uppfattar den springande mannen redan när hon sitter i bilen som
medelålders och av medellängd. Enligt förhöret: Han verkade bredaxlad och huvudet verkade för litet till
kroppen. Hon var säker på att han bar en lång rock. Vid ett senare förhör förtydligade hon efter en fotokonfrontation då honfått se olika rockar som kunde vara aktuella vid mordtillfället: "Han hade så litet huvud jämfört med axlarna precis som en människa som styrketränar. Men när jag fick titta på bilder av rockar och jag såg en rock med kapuschong så kunde jag tänka mig att det kunde vara den." (Den rock som AH pekar ut vid konfrontationen var VG:s kanadensiska flygarrock.) 
Anders Delsborn (hörd 860314 kl 10.30), den taxichaufför som såg rökpuffarna från de två skotten och larmade polisen från sin mobiltelefon:
Mannen var iklädd en lång rock som räckte ner
till knäna. Mannen hade en huvudbonad som han uppfattade som en blandning av Sherlock Holmes-mössa och en vanlig herrhatt.
I TAXIBILEN BEFANN SIG:
Carlotte Liljedal (hörd 860303 kl 16.55):
Mannen bar en knälång rock.
Lena Schödin (hörd 860304 kl 15.00): Mannen hade en lång rock som fladdrade till.
Ann-Charlott Holmgren (hörd 860303 kl 16.50): Hon såg gärningsmannen försöka stoppa in något i
"något" som han hade innanför jackan eller rocken.Vittnet Inge Morelius (hörd 860314 kl 10.30) blev i det närmaste ögonvittne till mordet från sin plats i bilen på andra sidan Sveavägen: Mannen hade en mörk stickad mössa som nedtill var uppvikt runt om. Han bar en parkasliknande mörk jacka eller rock.
Vittnet Yvonne Nieminen (hörd 860302 kl 13.55) är kanske Palmeutredningens viktigaste vittne. På David Bagares gata, ett 50-tal meter från
trapporna ner till Tunnelgatan, möter hon den springande mannen. Han är som närmast 10 meter ifrån henne på motsatta trottoaren. (Enligt ögonvittnen är det ingen tvekan: mannen som springer uppför trapporna är Olof Palmes mördare.) Det är honom YN och hennes sällskap möter. Mörkret och det skuggade ansiktet gör att hon inte kan se ansiktsdragen. Hon urskiljer en haka utan skägg.
Ur förhöret:
Medan han sprang försökte han stoppa ned eller ta ut
något ur en väska han bar i vänster hand. Väskan var i storleken 20x15 cm. Väskan var mörk till färgen. YN undrade varför han inte stannade och ordnade med väskan. Han verkade jagad och såg sig om flera gånger. Mannen hade en mörk rock, roligen svart, som varuppknäppt och fladdrade. Rocken var ungefär till knähöjd.
Det tre flickorna på Mon Cheri berättar om den blå väska Gunnarsson hade liggande på bordet men inte öppnade:
Gunilla S (hörd
 860302):-Det var en väska typ axelväska. Blå. Kanske av något täckjackstyg. Ungefär 20 x 15 cm. Vittnet MO säger att väskan var "propptjock".
Två för varann okända kvinnor som inte kunnat
prata sig samman om sina iakttagelser beskriver väskan med samma mått. Den ena ser en sådan väska i mördarens hand och troligen hängande på vänster axel under rocken, den andra ser en sådan väska på bordet bredvid Gunnarsson tillhörande honom.
Beträffande väskan skriver VG i sin bok "Jag och Palmemordet": I den kameraväska som jag alltid bär med mig hade jag stoppat ned Aftonbladet och Expressen och en bok".
Vid förhören vidgår han
att han hade olika saker i väskan, bl a fotografier, men ingen kamera.
Att detta visar att de två s k alibivittnena (osäkra på tidpunkten och även på dagen och därför helt diskvalificerade i en rättegång) som studerade den nya kamera
Gunnarsson inköpt inte träffade honom denna kväll är kanske inte det viktigaste. Det viktigaste är att det står utom allt rimligt tvivel att han verkligen hade denna väska med sig mordkvällen. Att han hade den propptjock på ett bord 45 minuter före mordet och ett par minuter från mordplatsen.
LISBET PALME
Förhör 860308 kl 18.05
Hon uppfattade mannen som om han hade en kompakt kropp med kort hals… han hade vit överläpp, kort hals, uppdragna axlar, ett kompakt utseende.
Sedan inträffar det som blir en katastrof för hela Palmeutredningen,
 inte minst för Christer Pettersson.
Ur förhöret med Lisbet Palme:
Hennes synintryck var att mördaren bar en mörkblå jacka och att han drar sig åt vänster snett fram mot det upplysta fönstret i affären i hörnan. Hon har intrycket att han står kvar ett ögonblick och stirrar på henne innan han försvinner.
Hon ser nu vittnet Anders Björkman. Han stirrar skräckslaget på det som händer och "gömmer sig själv hastigt i en port som finns i närheten då han servad som händer". Hon ser alltså mördaren nästan i skottögonblicket, sedan kommer chocken och vädjan om hjälp till den som står närmast.Det är AB:s stirrande, även chockade blick hon möter. Hon tror det är mördaren som stannat till och sedan försvinner "snett fram (till vänster) mot det upplysta fönstret…". Sedan går hon in i det fullständigt förvirrade chocktillstånd som de framrusande vittnena finner henne i. Ur detta formas hennes vittnesmål mot den man "som man ser är alkoholist" och bar en halvlång blå täckjacka liknande vittnet AB:s. Den kunde definitivt inte uppfattas som en fladdrande knälång rock.
Efter några av de här vittnesmålen är vi så långt borta från Christer Petterssons klädsel man kan komma. Däremot vet vi att VG hade en knälång rock, en kapuschong med tjock kant, en axelremsväska som itakttogs både före och efter mordet.
 Beträffande mustaschen nekar bådeVG och CP till att de skulle ha rakat av sig den. I VG:s fall var det ett tiotal vittnen mordkvällen och dygnen före som sett honom utan mustasch. Något som han benhårt förnekat vid alla förhör.
Åter till sammandraget

Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT besök frÃ¥n ca 50 länder varje mÃ¥nad